Promoviran zbornik Svi naši književni susreti I.

4 min čitanja

Radovi u zborniku inspirirani su hrvatskim književnim susretima u Koljnofu, kojima je glavni inicijator bio predsjednik DHK književnik Đuro Vidmarović

U Hrvatskoj matici iseljenika predstavljen je 22. veljače zbornik radova ‘Svi naši književni susreti I.’ Radovi su inspirirani književnim susretima u Koljnofu, gradišćanskohrvatskom selu uz mađarsko – austrijsku granicu, blizu grada Šoprona. Glavni inicijator Koljnofskih susreta upravo je predsjednik Društva hrvatskih književnika i promotor zbornika Đuro Vidmarović. Na tim susretima – kojih je do sada održano devet – sudjeluju književnici, pjesnici, prozaici iz Republike Hrvatske, Mađarske i austrijskog dijela Gradišća. Za njihovu organizaciju i kontinuitet najveću zaslugu ima urednik zbornika dr. Franjo Pajrić (Payrits Ferenc) ml., gradišćanski Hrvat, pjesnik, ugostitelj i stomatolog iz Koljnofa.
Zbornik radova ‘Svi naši književni susreti I.’ izašao je u izdanju Čakavske katedre Šopron, Matice hrvatske Šopron, Udruge Hrvati i EMC GRAH ‘Kume’.
Dr. Pajrić u svom uvodnomu tekstu Zbornika poručuje ‘ …kako je naš fizički opstanak na ovim prostorima ugrožen, a valu asimilacije nismo našli adekvatni odgovor, sve što nastaje u vezi na nas ostaje kao vrijedno svjedočanstvo našega postojanja i kulturnoga djelovanja u ovom dijelu Europe. I kad naraštaja više ne bude, iza nas će ostati zapisano u povijesti da smo se jednom godišnje okupljali i zajedno održali naš ča, kaj, što.’
Među osamnaest autora zbornika nalazimo Timeu Horvat, gradišćansku Hrvaticu iz Petrovoga Sela, pjesnikinju i novinarku, Eneriku Bijač iz Koprivnice, književnicu Božicu Brkan, Anu Šoretić, gradišćanskohrvatsku pjesnikinju, glumicu i redateljicu, Doroteju Zeichmanrođ. Lipković, gradišćanskohrvatsku spisateljicu, Đuru Vidmarovića, predsjednika DHK i književnika, dr.sc. Igora Šipića, splitskog pjesnika i znanstvenika, Tomislava Marijana Bilosnića, pjesnika, Marka Grgura, pjesnika i prozaika iz Koprivnice, Juricu Čenara, gradišćanskohrvatskog pjesnika, Nenada Piskača, novinara, publicista, putopisaca, esejista i pjesnika, Josipa Paladu, pjesnika, dr. Herberta Gassnera, gradišćanskohrvatskog pjesnika, društvenog djelatnika i sudca, Božidara Glavinu, međimurskog književnika, Darka Peru Pernjaka, književnika iz Koprivnice, dr. Šandora Horvata, gradišćanskog Hrvata iz Mađarske, pjesnika i etnologa te Nikšu Krpetića, glazbenika i pjesnika iz Splita.
Moderator promocije bio je Marin Knezović, rukovoditelj Odjela za hrvatske manjine koji je predstavio predstavljače zbornika te prepustio pozdravnu riječ ravnatelju Matice. Ravnatelj HMI-ja Mijo Marić se osvrnuo na pet stotina godina iskušenja, nastojanja očuvanja identiteta, nošenja hrvatske kulture, tradicije i običaja u Gradišću i , misleći na potrebu ovakvih izdanja, napomenuo: ‘Hrvatska matica iseljenika ima čast i zadovoljstvo podupirati sve one koji rade na tome i nastojat ćemo ih ubuduće podupirati’.
Zbornik su potom predstavili književnik Đuro Vidmarović, pjesnik iz Koljnofa Franjo Pajrić te Darko Pernjak, predsjednik koprivničkog ogranka Društva hrvatskih književnika.
Dr. Pajrić je naglasio kako je zbornik plod devetogodišnjeg nastojanja da se dokumentira, zapiše i sjeća, komentira, nadahnjuje, učvrsti, čuva i ovjekovječi duh jezika našega naroda na jantarskoj cesti. ‘Mi smo čuvari hrvatskog jezika’, zaključio je u izlaganju.
Đuro Vidmarović je istakao kako zbornik prije svega ima književno značenje, kulturno-povijesne činjenice ostaju zapisane a prijenos povijesne memorije sačuvan.
Darko Pernjak je govorio entuzijazmu autora, zajedničkim druženjima, raznim radionicama te o interaktivnoj predstavi koju je opisao u ovom zborniku.
Skupu su prisustvovale predstavnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Marta Vargek, članice Upravnog odbora DHK dr.sc. Željka Lovrenčić i Božica Brkan te Ivan De Villa, predsjednik KLD ‘Rešetari’ i organizator Rešetaračkih susreta pjesnika.
Zborniku radova je, osim udruga,podršku dalo i Veleposlanstvo RH u Mađarskoj, a posebno značenje imao je dolazak hrvatskoga veleposlanika u Mađarskoj dr. sc. Mladena Andrlića na Koljnofske književne susrete.
Jubilarni Koljnofski književni susreti,na kojima će se ponovo okupiti hrvatski književnici iz Mađarske, Austrije, Slovačke i Hrvatske održat će se u studenome 2018.

Tekst: Naida Šehović; Fotografije: Snježana Radoš

Podijeli ovaj članak
Skip to content