Promocija serijala o čileanskim Hrvatima

4 min čitanja

Održana je i panel rasprava na temu “Hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi” na kojoj su sudjelovali: supetarska gradonačelnica, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika; urednik Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije; urednica Međunarodnog radijskog programskog kanala Glasa Hrvatske HRT-a; autori serijala; ravnatelj Narodne knjižnice Sutivan i voditelj Zbirke Moja domovina te ravnateljica Centra za kulturu Brač

Promocija dokumentarnoga serijala pod naslovom “Hrvatska zajednica u Čileu” pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika i Grada Supetra održana je na Braču u petak, 17. svibnja. Televizijski serijal “Hrvatska zajednica u Čileu” snimljen je u produkciji Hrvatske radiotelevizije – Programa za Hrvate izvan RH. Sastoji se od 5 dokumentarnih epizoda u kojima su dokumentarističkim stilom obrađene brojne zanimljive životne priče bračkih iseljenika. Procjenjuje se da danas u Čileu živi oko 200 tisuća Hrvata i njihovih potomaka.

Serijal je na supetarskoj promociji predstavio glavni urednik Programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske HRT-a Ivo Kujundžić. Gradonačelnica Supetra Ivana Marković iskazala je veliko zadovoljstvo zbog toga što je za promociju televizijskoga dokumentarnog serijala o Hrvatima u Čileu izabran upravo Supetar. Zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivan Tepeš pozdravio je projekt i istaknuo dobru suradnju Matice s Programom za Hrvate izvan RH.

Za promociju u Supetru pripremljena je skraćena 50 minutna verzija s najzanimljivijim ulomcima iz svih pet epizoda. Prva nosi naslov “Do kraja svijeta i natrag” i obrađuje povijest dolazaka Hrvata u Južnu Ameriku, još od druge polovice 19. stoljeća te opći pregled današnje hrvatske nazočnosti u Čileu. Druga je “U potrazi za bijelim zlatom” i govori o prvim Hrvatima koji su došli na sjever Čilea, privučeni “bijelim zlatom”, odnosno natrijevim nitratom koji se tada upotrebljavao kao gnojivo, u negostoljubivim uvjetima pustinje Atacama. U trećoj epizodi “Hrvatski grad na kraju svijeta” tema su prvi Hrvati na Ognjenoj zemlji koji su tamo stigli privučeni “zlatnom groznicom”. Danas žive uglavnom u  Punta Arenasu koji je grad s najvećim postotkom Hrvata na južnoameričkom kontinentu.

Četvrta epizoda “Istaknuti Hrvati u čileanskome društvu” obrađuje hrvatske predstavnike u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti. Vrlo su istaknuti i u kulturi, obrazovnom sustavu, crkvenoj hijerarhiji i poduzetničkim krugovima. U 5. epizodi pod naslovom “Čileanski pisci hrvatskoga podrijetla” spomenut je i podatak da čileanska Akademija za jezik među svoja 34 člana ima i 6 redovnih te 4 dopisna člana hrvatskoga podrijetla, a svi potječu upravo s otoka Brača.

Autori serijala su Mariana Campera i Damian Bazan Mamić, novinari Redakcije na španjolskome jeziku Programa za Hrvate izvan RH HRT-a. Tekstove su čitali istaknuti spikeri HRT-a Doris Vučković i Drago Celizić. Producentica je Dragica Blank, a urednik serijala ujedno je i urednik Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije Ivo Kujundžić.

Promociju su organizirali Grad Supetar i Centar za kulturu Brač , a domaćin Svpetrvs hoteli d.d. Uz prigodna obraćanja pokrovitelja i organizatora te projekciju skraćene verzije dokumentaraca, održana je i panel rasprava na temu “Hrvatsko iseljeništvo u Južnoj Americi” na kojoj su sudjelovali: Ivana Marković, gradonačelnica Grada Supetra; dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika; Ivo Kujundžić, urednik Programa za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije; Tatjana Rau, urednica Međunarodnog radijskog programskog kanala Glasa Hrvatske HRT-a; Mariana Campera i Damian Bazan Mamić, autori serijala; Franjo Mlinac, ravnatelj Narodne knjižnice Sutivan i voditelj Zbirke Moja domovina te Jasna Damjanović, ravnateljica Centra za kulturu Brač

U sklopu prezentacije i panela predstavljena je i zbirka “Druga domovina” sutivanske Narodne knjižnice koja sadrži naslove hrvatskih pisaca u iseljeništvu, pretežito u Južnoj Americi. U programu je sudjelovala bračka klapa Blaca. (glashrvatske.hrt.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content