Projekt zagrebačkih studentica oduševio Europsku komisiju

3 min čitanja

Europska komisija odabrala je mlade i uspješne ljude iz Hrvatske, te kroz priče o njihovim postignućima predstavila Hrvatsku kao 28. članicu EU. 

Studentice međunarodnih programa na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Ana Burica i Josipa Majić osmislile su zdravstveni startup pod nazivom IDerma. Riječ je o inovativnom softverskom rješenju koji dermatolozima, ali i ostalim medicinskim organizacijama omogućuje prikupljanje podataka o pacijentima i praćenje terapije na jedinstven i iznimno personaliziran način.

Aplikacije se koriste u bolnicama u inozemstvu
Prema riječima mladih studentica, IDerma dugoročno rješava problem neadekvatnog sustava praćenja stanja te omogućuje interaktivnu komunikaciju između medicinskog osoblja i pacijenata. Aplikacije već koriste klinike u Australiji, Indiji, Ujedinjenom Kraljevstvu, a proizvod je konkurentan jer se prema zahtjevu klinike izradi u svega 48 sati od narudžbe po cijeni od 99 dolara.

Dvadesettrogodišnje studentice spremaju još jedan projekt pod imenom Teddy The Guardian. Želja im je spojiti bogatu hrvatsku tradiciju u tekstilnoj industriji s novim tehnološkim mogućnostima koje pružaju certificirani medicinski senzori kojima se upravlja kroz sustave otvorenog koda. Razvijaju ručno rađenu igračku za djecu od organskih materijala, koja u sebi ima ugrađene medicinske senzore. Kroz igru igračka u obliku medvjedića prati djetetovu temperaturu tijela, tlak, zasićenost krvi kisikom i ostale vitalne znakove, te dojavljuje odstupanja na mobilnu aplikaciju roditeljima.

Ovaj kompleksan proizvod razvijaju uz pomoć mentora iz SAD-a, Japana i Austrije, koje su studentice upoznale kroz studij u inozemstvu, kao i brojna međunarodna informatička natjecanja gdje su osvojile brojne nagrade.

Ulazak u EU otvara nove mogućnosti
Unatoč priznanjima struke i tržišnom uspjehu, projekti do sada nisu primili nikakvu financijsku pomoć, no studentice se vesele novim mogućnostima koje ulazak u EU otvara.

“Izuzetna nam je čast predstavljati kako studente, tako i čitavu akademsku zajednicu pri samom ulasku Hrvatske u EU. S obzirom na to da su nam klijenti u velikoj mjeri inozemne klinike i da smo školovane u Europskoj uniji, već se neko vrijeme osjećamo njenim dijelom, pa se ujedno nadamo da će i naši studenti te mladi poduzetnici maksimalno realizirati potencijal i iskoristiti prilike koje se ovom prigodom otvaraju”, istaknule su mlade studentice poduzetnice.
(Net)

Podijeli ovaj članak
Skip to content