Program posvećen hrvatskoj kinematografiji na EICAR-u u Parizu

4 min čitanja

Program zajednički organiziraju Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu i Hrvatski audiovizualni centar, u suradnji s Međunarodnom školom za film, televiziju i kazalište (EICAR) u Parizu. Osim toga, u sklopu programa priređen je i masterclass svjetski priznatog direktora fotografije Vanje Černjula

 

Program posvećen hrvatskoj kinematografiji na Međunarodnoj školi za film, televiziju i kazalište – EICAR u Parizu sastoji se od odabranih naslova iz recentne hrvatske produkcije te filmskih klasika, a održava se od 13. do 17. lipnja povodom obilježavanja 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosna između Hrvatske i Francuske. Program zajednički organiziraju Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu i Hrvatski audiovizualni centar, u suradnji s Međunarodnom školom za film, televiziju i kazalište (EICAR) u Parizu. Osim toga, u sklopu programa priređen je i masterclass svjetski priznatog direktora fotografije Vanje Černjula.

Od recentne hrvatske produkcije, u okviru programa, predstavit će se kratkometražni filmovi Trešnje Dubravke Turić (producentica Dijana Mlađenović, Kinematograf), Janje Nine Violić (producentica Zdenka Gold, Spiritus movens) i U plavetnilo Antonete Alamat Kusijanović (producenti Barbara Vekarić i Vlaho Krile – Motion; Zoran Dževerdanović – Blade Production).

Od dugometražnih naslova prikazuju se Comic Sans Nevija Marasovića (producenti Ankica Jurić Tilić, Hrvoje Pervan i Ira Cecić, Kinorama) i Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić (producentica Ankica Jurić Tilić, Kinorama).

U sklopu programa prikazuju se i klasici: Oscarom nagrađeni animirani film Surogat Dušana Vukotića te digitalno restaurirana verzija filma H-8 Nikole Tanhofera.

Projekcije svih filmova odvijaju se u prostorima Međunarodne škole za film, televiziju i kazalište (EICAR) u Parizu.

Osim toga, u sklopu programa priređen je i masterclass za studente koji će voditi višestruko nagrađivani direktor fotografije Vanja Černjul, dok će ulogu moderatora imati John McNulty.

Vanja Černjul, inače član Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti (kao i Antoneta Alamat Kusijanović čiji se film prikazuje U plavetnilo prikazuje u programu), diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu, nakon čega 1996. godine odlazi u SAD. Poznat je po svom radu na popularnim američkim televizijskim serijama kao što su Ružna Betty, Televizijska posla, Sestra Jackie, Narančasta je nova crna, Marco Polo, Kronike Times Squarea i ovogodišnje hit-serije Pozlaćeno doba, te filmovima Pizzerija Kamikaze, City Island, Profesorica engleskog i Suludo bogati Azijci. Za rad na serijama Televizijska posla i Sestra Jackie bio je nominiran za nagradu Emmy u kategoriji za najboljeg snimatelja polusatnog televizijskog serijala, a zahvaljujući radu na epizodi Marca Pola ‘Fourth Step’, osvojio je i nagradu Društva američkih snimatelja za najboljeg direktora fotografije u kategoriji televizijske serije. Černjul potpisuje i kameru na hrvatskim filmovima Majka asfalta, Majstori i Ćaća. Za potonji film osvojio je Zlatnu arenu za najbolju kameru na festivalu u Puli 2011. godine. Černjul je, osim toga, surađivao i na filmovima Nine Violić (kratkometražni Janje, koji se prikazuje u spomenutom programu, te dugometražni Baci se na pod).

Naslovna fotografija: kolaž – scene iz filmova Comic Sans, Ne gledaj mi u pijat, Trešnje, Janje, U plavetnilo, Surogat, H-8; Vanja Černjul (fotografija: Tai Lem).  Izvor : https://havc.hr/

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content