Proglašen najbolji mladi hrvatski poljoprivrednik

1 min čitanja

To je Ivan Veselić iz Novog Sela Palanječkog kod Siska. On će zastupati Hrvatsku na natjecanju za najboljega mladog poljoprivrednika u Europskoj uniji koje će se, prema najavama, održati u Europskom parlamentu sredinom studenog.

Baviti se poljoprivrednom u Hrvatskoj nije lako, mnogo je problema. No kada ste mladi, odlučni i puni znanja, tada je i to moguće. Da se od poljoprivrede može živjeti, dokaz je 55 mladih poljoprivrednika koji su se javili na natječaj Europske pučke stranke, a imaju inovativnu, održivu i tržišno orijentiranu proizvodnju.

Ivan i njegova obitelj uzgajaju više od 40 vrsta povrća i voća, izrađuju džemove, sokove, ajvare, prodaju gotove proizvode. Drugoplasirana Josipa pak bavi se proizvodnjom mlijeka, također prodaje gotove proizvode.

Uz povećanje proizvodnje i ona će potražiti nova tržišta. Unatoč lošoj situaciji, istaknuto je da je važno zadržati mlade na selu.

Trećeplasirani najpoljoprivrednik je Tomislav Trdenić koji proizvodi vino od domaće moslavačke vinske sorte škrleta. I ovo natjecanje imalo je svrhu pokazati da se u skoroj budućnosti može postići samoodrživost u proizvodnji hrane u Hrvatskoj.

VIŠE

(HRT: Dinko Kreštalica/IB)

Podijeli ovaj članak
Skip to content