Priznanja bugarskim osnovnoškolcima koji uče hrvatski

2 min čitanja

U sofijskoj Osnovnoj školi “Panajot Volov”, gradska općina Nadežda, organizirana je svečanost na kojoj  su podijeljena priznanja za četrdesetak učenika dvaju razreda koji su već dvije godine uključeni u program učenja hrvatskog jezika kao izbornog predmeta

U sofijskoj Osnovnoj školi “Panajot Volov”, gradska općina Nadežda, organizirana je 22. svibnja posebna svečanost na kojoj  su podijeljena priznanja za četrdesetak učenika dvaju razreda koji su već dvije godine uključeni u program učenja hrvatskog jezika kao izbornog predmeta. Veleposlanstvo RH u Sofiji i nadležna tijela lokalne Općine Nadežda, kao i Kulturno-prosvjetna udruga Hrvata u Bugarskoj dale su potporu ovom projektu, s ciljem da se u budućnosti uvede hrvatski jezik u redovitu nastavu. Učenicima je diplome podijelila veleposlanica Ljerka Alajbeg, uz nazočnost nastavnika i ravnateljice škole Rumjane Zdravkove, koja i sama, kao diplomirani slavist, predaje hrvatski jezik, zajedno s profesorom  Stojanom Nikolaevim.

U povodu završetka školske godine i primanja priznanja učenici su priredili kratki program, a putem prigodno osmišljenog kviza pokazali znanja koja su stekli o hrvatskom jeziku. Također, uz pomoć roditelja i nastavnika, priredili su tradicionalni doček gostiju i zakusku s ukusnim delicijama. Oduševljenje učenika i svih nazočnih bilo je neskriveno, kao i želja za nastavkom učenja hrvatskog jezika, kao i za kontaktima s vršnjacima iz Hrvatske.

Nastava hrvatskog jezika uvedena je prvi put u OŠ “Marin Drinov” prije četiri godine, na inicijativu udruge prijateljstva “J. J. Strossmayer”, uz pomoć Veleposlanstva. Nakon toga su interes pokazale i druge škole, pretežito na širem području grada Sofije. U međuvremenu su ostvareni kontakti i suradnja sa školama u Hrvatskoj (Jastrebarsko, Zagreb, Kaštel Novi) na razini nastavnika, s idejom da se uskoro realiziraju i susreti učenika.

(bg.mvep.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content