Prijateljska utakmica Hrvatska-Australija u Brazilu

6 min čitanja

U brazilskoj saveznoj državi Bahiji danas, jedan sat nakon ponoći, Vatreni igraju prijateljsku utakmicu protiv Australije – kao uvertiru u SP koje počinje ovaj tjedan u Sao Paulu. U reprezentaciji Australije igraju i sedmorica Hrvata: Eugene Galeković, Ivan Franjić, Matthew Špiranović, Oliver Bozanić, kapetan reprezentacije Mile Jedinak, Mark Bresciano i Dario Vidošić

Veliki je blagoslov dobiti priliku otvoriti Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu protiv domaćina, bit će to među najgledanijim događajima u svijetu ove godine. Dopustite mi sanjati da Brazil i Hrvatska ujedno i zatvore prvenstvo finalnom utakmicom 13. srpnja na Marakani, tim je riječima veleposlanik RH u Brazilu, pjesnik i diplomat, dr. sc. Drago Štambuk nedavno otvorio zajedno s načelnikom Općine Mata de Sao Joao (Šuma svetoga Ivana) Marcelom Oliveirom i predsjednikom Općinskog vijeća Alexandreom Rossijem Hrvatsko igralište (Campo de Croacia) uz hotelski kompleks Praia do Forte u koji je stigla hrvatska nogometna reprezentacija 3. lipnja 2014.
Naš veleposlanik sugerirao je da se uz Campo de Croacia izgradi i kuća brazilsko-hrvatskog prijateljstva poput kuće japansko-hrvatskog prijateljstva koju je on ostvario za vrijeme svojega mandata u Japanu, također vezano uz prvenstvo održano 2002. na Dalekome istoku, a koja bi „bila središte naših međuljudskih odnosa i znak stalne emocionalne blizine“ – proglašavajući time Mata de Sao Joao budućim glavnim gradom prijateljstva Brazila i RH. Iz Mata de Sao Joao, gradića koji se nalazi u brazilskoj saveznoj državi Bahia, reprezentacija će putovati na utakmice u Sao Paulo, Manaus i Recife.
Naši reprezentativci na SP-u nalaze se u skupini s Brazilom, Meksikom i Kamerunom, a upravo će oni imati čast s domaćinom Brazilom otvoriti Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. Svečanost otvorenja u Sao Paulu 12. lipnja, s utakmicom Brazil – Hrvatska, gledat će više od milijardu i pol ljudi.
Bez obzira na san našeg veleposlanika, koji s njime ovih dana dijele svi Hrvati, uspjeh je zajamčen već samim sudjelovanjem na Mundijalu nacionalnog tima sastavljenog od vrhunskih nogometaša iz domovine i iseljeništva pod vodstvom izbornika Berlinčanina Nike Kovača. Braća Kovač, Niko i Robert, odrasla su u radničkoj berlinskoj četvrti s migrantskom populacijom – Weddingu, u Turinskoj ulici, kamo su se njihovi roditelji Ivka i Mato doselili iz Livna 1970. godine. Mukotrpno stečeni novac roditelji su ulagali u obrazovanje svoje djece, koja su se afirmirala kao vrhunski njemački sportaši. Niko, danas lider na kormilu reprezentacije, ima priliku u Brazilu legitimirati se kao ozbiljno trenersko ime na globalnoj razini. Usavršavao se u Salzburgu gdje je bio dio tima u momčadi koja stvara najuzbudljiviji nogometni projekt u Europi. Nakon elitne nogometne karijere, uključujući 83 nastupa za hrvatsku reprezentaciju, Niko je krenuo kao izbornik mlade selekcije, da bi a prvu hrvatsku vrstu bio imenovan izbornikom 16. listopada 2013.
Hrvatski reprezentativci na čelu s izborničkim dvojcem braćom Kovač i s kapetanom momčadi Darijom Srnom te zvijezdom Reala Lukom Modrićem, kad se bolje pogleda, odraz su sudbine našeg naroda tijekom povijesti koja se fantastično ogleda u jedinstvenome fenomenu na svjetskoj razini, da se dosta naših reprezentativaca regrutira iz dijaspore. Nacionalna nogometna momčad u tome velikome svjetskom spektaklu, jedno je sigurno, najbolji su veleposlanici hrvatske države. Nema dvojbe da je nogomet, a ujedno i naša reprezentacija – danas najveći hrvatski brand. Pogledajmo samo u kojim uglednim klubovima Hrvati osvajaju trofeje, poput aktualnoga europskog prvaka Real Madrida. Gdje god oni igraju s ponosom promoviraju hrvatsko ime! Nemojte zaboraviti da Međunarodna nogometna federacija (FIFA) ima 208 reprezentacija, a Hrvatska je zaista među tridesetak najboljih – čija se momčad bori u Brazilu za titulu svjetskog prvaka.
S druge strane, stotine hrvatskih klubova u iseljeništvu prati na različite načine brazilski spektakl. Mnoštvo naših iseljenika onamo je otputovalo iz mnogobrojnih destinacija, neki su gosti hrvatskih obitelji koje žive u Brazilu dulje od stoljeća – dok su pojedini igrači hrvatskih korijena dio reprezentativnih vrsta svojih novih domovina i to Australije, Novoga Zelanda i SAD-a. Nije li fantastično da za reprezentaciju Australije igraju čak sedmorica Hrvata kao što su: Eugene Galeković, Ivan Franjić, Matthew Špiranović, Oliver Bozanić, kapetan reprezentacije Mile Jedinak, Mark Bresciano i Dario Vidošić. Univerzalni jezik sporta, očito je, povezao je tisuće i tisuće hrvatskih nogometaša iz četrdesetak zemalja s raznih meridijana. U brazilskoj saveznoj državi Bahiji danas, jedan sat nakon ponoći Vatreni igraju prijateljsku utakmicu protiv Australije – kao uvertiru u veliki brazilski san.
Osim Brazila, domaćina natjecanja, pred izazovima su i mnogobrojni globalni brandovi koji se nadaju marketinškim rekordima u navijačkoj euforiji. Brazilski turistički institut predviđa da će gosti u četiri tjedna Mundijala potrošiti 11 milijardi dolara. I FIFA je optimistična u prognoziranju ovogodišnje zarade te se nada prometu od četiri milijarde od prodaje televizijskih prava. Kako su u posljednje vrijeme digitalne platforme doživjele revoluciju, dosad neviđeni ‘šušur’ očekuje se u virtualnome svijetu pa nam se pridružite na društvenim mrežama ako niste među onim sretnicima za koje je HNS prodao osam posto kapaciteta stadiona za svaku utakmicu. Vatreni – sretno!

Tekst: Vesna Kukavica

Podijeli ovaj članak
Skip to content