Priča o konobi u New Yorku

2 min čitanja

Nakon premijernog predstavljanja pred publikom u Bostonu, Miki Bratanić je svoju novu knjigu predstavio i pred prepunim auditorijem bara “Kava” na Manhattanu

Nakon premijernog predstavljanja pred publikom u Bostonu, Miki Bratanić je svoju novu knjigu, katalog „Priča o konobi“ predstavio i u New Yorku, pred prepunim auditorijem bara “Kava” na Manhattanu
Bila je to večer ispunjena emocijama, toplinom i zajedništvom publike koja je sa pažnjom slušala priču koju je autor prepričavao iz duše i iznad svega uvjerljivo, naglašavajući važnost konobe jučer, danas i sutra, te objašnjavajući potrebu prepoznavanja naših dalmatinskih i hrvatskih baštinskih resursa.
Večer je pozdravnom riječi otvorio John Skibola, tajnik 789. odsjeka Hrvatske bratske zajednice i glavni organizator ove promocije, koja je prema riječima mnogih, “događaj za pamćenje”. Nakon završetka predstavljanja, muška klapa Astorija, sastavljena uglavnom od naših otočana koji žive u New Yorku, zajedno je s publikom otpjevala mnoge poznate klapske dalmatinske pjesme i na taj način dodatno oživila i dočarala atmosferu druženja i pjevanja u konobi.
Osim tekstova autora Mikija Bratanića, u knjizi su prisutni tekstovi uglednih hrvatskih stručnjaka, profesora, doktora i akademika kao što su: Nenad Cambi, Silvio Braica, Joško Ćaleta, Rene Bakalović, Veljko Barbieri, Tomislav Raukar, Neven Ljubičić, Ivan Urlić, Radoslav Bužančić, Joško Belamarić i Jakša Fiamengo.
Miki Bratanić autor je i knjige “Konoba” objavljene 2010. godine, prve i jedine knjige posvećene konobi, a njegova obiteljska konoba u Vrbanju na Hvaru, ove je godine proglašena je ove godine Ministarstvo kulture RH proglasilo je “zaštićenim kulturnim dobrom”.
Katalog “Priča o konobi” objavljen je i u engleskoj ediciji kao “Story of the konoba”, te predstavljen američkoj publici u sklopu projekta „Biseri baštine Hrvatske iz škrinje Dalmacije“. Financijski ga je potpomogla Zaklada Hrvatska kuća, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, Vlade Republike Hrvatske, Županije Splitsko-dalmatinske i Grada Splita.
(www.dalmacijanews.hr)

    

Podijeli ovaj članak
Skip to content