Pretisci armenskih ikona izloženi u HMI Dubrovnik

2 min čitanja

Matičina podružnica Dubrovnik i Udruga hrvatska dijaspora iz Zagreba organizirale su izložbu Armenske ikone – pretisci koja je bila otvorena od 15. do 20. studenoga u Galeriji HMI u Gradu

HMI podružnica Dubrovnik i Udruga hrvatska dijaspora iz Zagreba organizirale su izložbu Armenske ikone – pretisci u Matičinoj galeriji u Gradu. Izložba je bila otvorena od 15. do 20. studenoga tijekom jutra.
Čašćenje i pobožnost Majke Božje razvila se je u ranim danima kršćanstva. Među prvim majstorima koji izrađuju i umjetnički oblikuju ikonu je Teofan, Grk iz Carigrada. Poslije originalne škole nastaju vrlo brzo: kijevska, sofijska i druge.
Armenske ikone, odnosno blagoslovljene preslike skrivaju se po armenskim Marijinim crkvama. Nadamo se kako će ovaj kulturni događaj pridonijeti kulturi dijaloga i kulturi ekumenizma. Armenci na Festi svetog Vlaha
Proslavi blagdana dubrovačkog zaštitnika 1038. put bio je 2010. nazočan i armenski biskup Nareg Alemezian, izaslanik katolikosa Arama I. iz Cilicije. Biskup Alemezian podsjetio je na život sv. Vlaha, liječnika, biskupa i mučenika koji je, prema predaji, rođen u Sebasti u tadašnjoj Maloj Armeniji, odnosno današnjem Sivasu u Turskoj, gdje je živio početkom 4. stoljeća. Istaknuo je kako je sv. Vlaho, na armenskom Sourp Vlas, jedan od popularnijih i čašćenih svetaca u kršćanstvu kojemu se pripisuju mnoga čudesa.

Podijeli ovaj članak
Skip to content