Preminuo kipar Tome Rešetarić

3 min čitanja

Stinjačan Rešetarić umjetnički je oblikovao je tijekom života bezbroj crkava i sakralnih prostora, crkvu i kapelu u Santaleku, portal stolne crkve u Željeznom i križne putove u Novom Selu, Orbuhu i Tarči. Kao materijal za svoje umjetnine koristio je kamen, drvo i broncu. I Kulturna nagrada Gradišćanskih Hrvata se dodjeljuje brončanom skulpturom koju je izradio

 

 

Kipar Tome Rešetarić preminuo je srijedu, 18. svibnja nakon dulje bolesti u 82. godini života. Gradišćanskohrvatski umjetnik slovio je kao najznamenitiji među predstavnicima  sakralne umjetnosti u Gradišću.

Tome Rešetarić  rođen je 25. studenoga 1939. u Stinjacima. Nakon izobrazbe za klesara u Grazu položio je majstorski ispit u Beču i počeo studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Intenzivno je surađivao s Meštrovićem, Rodiomn i Wotrubom.

Posjećivao je mnoge zemlje, da bio ondje studirao i usavršavao svoje kiparske vještine. Uz zemlje Europe, 1978. je posjetio Meksiko, SAD, Afriku, Indiju, Novu Gvineju, Južnu Ameriku i Kinu. Sudjelovao je na kiparskim simpozijima u Labinu (Istra), Mayen/ Eifel (Njemačka) i u Maierhoferovom minu u Unterlugnitzu. Nekoliko  je godina sudjelovao na radionici hrvatskih likovnjaka u Trajštofu.

Stinjačan Rešetarić umjetnički je oblikovao tijekom života bezbroj crkava i sakralnih prostora, crkvu i kapelu u Santaleku, portal stolne crkve u Željeznom i križne putove u Novom Selu, Orbuhu i Tarči. Kao materijal za svoje umjetnine koristio je kamen, drvo i broncu. I Kulturna nagrada Gradišćanskih Hrvata se dodjeljuje brončanom skulpturom koju je načinio.

Rešetarić je izradio i križni put u crkvi Marije kraljice u Šeškutu u južnom Gradišću, za koju je oblikovao i oltarni prostor. Bio je poznat i po svojim drvorezima, kojima su ukrašene knjige Ivana Zakalla i Augustina Blazovića.

Godine 2001. je Tomi Rešetariću dodijeljena službena titula „profesor“. Godine 2019. u svibnju Rešetarić  je postao počasni građanin Vrha/Wörterberga, gdje je imao svoj atelje i stan, a općina Vrh je po Tomi Rešetariću imenovala i trg kod seoskoga zdenca. Misa zadušnica za Tomu Rešetarića i potom pokop bit će petak, 20. svibnja u 16.00 sati u filijalnoj crkvi Vrha.

(https://volksgruppen.orf.at/) Prijevod: dšš

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content