Preminuo Joseph M. Brigich

5 min čitanja

Odano je kao odbornik služio Zajednici četrdeset i šest godina. Godine 1952., u dobi od 20 godina, izabran je za predsjednika odsjeka Franklin D. Roosevelt” u Canonsburgu, položaj kojeg je držao do prije nekoliko godina. Zajedno s prijateljem Luketichem radio je programima i projektima Zajednice. Pokop je poslije mise zadušnice obavljen 8. ožujka u Canonsburgu

U dubokoj boli javljamo vam žalosnu vijest da je nakon kratke bolesti 4. ožujka umro bivši glavni potpredsjednik/članske usluge HBZ-a Joseph M. Brigich. Časno i odano je kao odbornik služio Zajednici četrdeset i šest godina. Rođen je 17. svibnja 1932. godine u mjestu Cecil, PA a upisan je u Gnijezdo 272 odsjeka 567 HBZ u Canonsburgu, PA prilikom rođenja. U dobi od 16 godina, nakon što je prešao u odsjek 567 “Franklin D. Roosevelt” u Canonsburgu izabran je u Nadzorni odbor odsjeka. Godine 1952., u dobi od 20 godina, izabran je za predsjednika odsjeka, položaj kojeg je držao do prije nekoliko godina. Pod njegovim vodstvom odsjek 567 je s 70 narastao na preko 800 članova. Svoju prvu konvenciju Zajednice pohodio je kao delegat 1959. godine u Detroitu, a na konvenciji u Clevelandu 1963. godine izabran je na mjesto zamjenika Glavnog nadzornog odbora HBZ-a. Svečano je prisegnuo za člana Nadzornog odbora 1965. i za to mjesto je bio ponovno izabran tri puta. Kada se otvorilo mjesto u Izvršnom odboru za direktora članskih usluga 1978. godine bio je izabran i taj je reizbor potvrdio na sljedećih šest konvencija. Naslov položaja je kasnije, na konvenciji 1983. u St. Paulu, Minnesota, promijenjen u potpredsjednik/članske usluge. Tada je broj članova Izvršnog odbora smanjen s pet na tri, koliko ih je i danas. U suradnji s dobrovoljnim graditeljima, upravljao je s godišnjim kampanjama Zajednice te pokretao interes među dobrovoljnim graditeljima za upis novih članova. Održavao je mnoge seminare u pojedinim gradovima kako bi upoznao sve odbornike i članove s radom Zajednice te njenim planovima i programima životnog osiguranja. Brigich je maturirao na srednjoj školi Chartiers Houston a završio je poslovni i poljoprivredni smjer. Tečaj za životno osiguranje završio je na bivšem Lincoln National programu na Sveučilištu Purdue. Prije nego se priključio Izvršnom odboru HBZ-a, bio je na vlastitoj farmi i u industriji proizvodnje mlijeka zajedno sa svojim ocem i braćom. Dugi niz godina bio je aktivan u organizaciji sjedinjenih odsjeka HBZ Četiri kotara jugozapadne Pennsylvanije više godina, a do umirovljenja je obnašao je dužnost predsjednika. Oni su ga prije nekoliko godina počastili titulom “Čovjeka godine”. Bio je također vrlo aktivan u organizaciji Ujedinjenih odsjeka HBZ zapadne Pennsylvanije. Puno je doprinio u rekonstrukciji Hrvatskog centra pokraj Millvalea, PA. Ovaj centar je u vlasništvu Organizacije ujedinjenih odsjeka HBZ zapadne Pennsylvanije. Bio je blagajnik roditeljske grupe omladinskog tamburaškog zbora Sv. Juraj u Cokeburgu dok su mu djeca bila članovi. Njegov zajedničarski rad nije bio ograničen samo na HBZ, jer je bio član i drugih zajedničarskih organizacija. Bio je aktivan i u Nacionalnom bratskom kongresu te fraternalističkim organizacijama grada Pittsburgha i okolice, gdje je radio kao predsjednik i potpredsjednik te kao potpredsjednik Nacionalne federacije hrvatskih Amerikanaca.
Brigich je jedan od petero djece, pokojnog Marka i Katherine Brigich i unuk pokojnog Franka i Veronike Buyan, koji su bili vrlo aktivni u ranim danima izgradnje Zajednice. Njegovu cijelu obitelj, učlanjenu u Hrvatsku bratsku zajednicu, čine troje djece – Karen Randall, Kathleen Sharkady i Joseph Jr., zatim unuci Christopher i Brianna Sharkady te MacKenzie Randall te posvojena djeca Todd Heufelder, Matthew Heufelder i njihov sin Nicholas Heufelder. Njegova sestra Catherine Obenour je tajnica odsjeka 567 i donedavno je bila u Nadzornom odboru Zajednice. U obitelj pripada njegov brat Marko sa suprugom Marilyn, a dvojica njegove braće John i Carl su preminuli ranije.
Brigich je umro nedugo nakon predsjednika Bernarda Luketicha, njegovog dugogodišnjeg bliskog prijatelja i suradnika. Uvijek su zajedno radili na mnogim programima i projektima Hrvatske bratske zajednice. Zajedno su uspostavili i uveli mnoge bratske programe za napredovanje Zajednice i na korist članovima i cjelokupnom hrvatskom narodu u Hrvatskoj i dijaspori.
Pokop je poslije mise zadušnice obavljen je 8. ožujka u Canonsburgu. Novčani prilozi, po želji njegove obitelji, mogu se u spomen na brata Brigicha slati u Glavni ured u fond Školarinske zaklade Hrvatske bratske zajednice. U ime Glavne uprave Hrvatske bratske zajednice, njegovoj supruzi Dolores i ostalima u obitelji izražavamo iskrenu sućut. Počivao u miru Božjem.
(Zajedničar)

Podijeli ovaj članak
Skip to content