Preminuo Guillermo Lukšić

5 min čitanja

Najbogatija čileanska obitelj Lukšići potječe s otoka Brača, odakle je 1910. Andronicov otac, a Guillermov djed Policarpo stigao u Čile i zaposlio se u industriji nitrata. Godine 1975. Guillermo je odustao od studija prava i ušao u obiteljski posao, a 1982., sa samo 26 godina, postao je predsjednik Quinencoa, krovne tvrtke Lukšićevih 

Svjetski poslovni mediji danas su objavili velike priče o šefu carstva čileanske obitelji hrvatskih korijena Guillermu Lukšiću Craigu (57) koji je preminuo 27.ožujka u Čileu od raka pluća. Guillermo je iza sebe ostavio petero djece i četvero unučadi, a sprovod će se održati u Santiagu. Njegova je smrt odjeknula i u svjetskim poslovnim krugovima. Lukšići su najbogatija obitelj u Čileu, a prema časopisu Forbes, na 35. su mjestu u svijetu. Lukšići potječu s otoka Brača, odakle je 1910. Andronicov otac, a Guillermov djed Policarpo stigao u Čile i zaposlio se u industriji nitrata.

Bakar temelj bogatstva
Vlasnici su nekoliko unosnih poslova, među njima i vodeće banke u Čileu Banco de Chile, pivovare Cervecerias Unidas SA te tvornice bakrene žice Madeco. Temelje obiteljskog bogatstva postavio je Guillermov otac Andronico ulažući uglavnom u poslove s bakrom i željeznicom, a sin je nastavio očevim stopama. Godine 1975. odustao je od studija prava i ušao u obiteljski posao, a 1982., sa samo 26 godina, postao je predsjednik Quinencoa, krovne tvrtke Lukšićevih. Nakon smrti Andronica starijeg, bankarski dio posla preuzeo je najstariji sin Andronico, a najmlađi sin Jean-Paul preuzeo je posao s rudnicima bakra. Obiteljskim bogatstvom danas upravlja udovica Andronica Lukšića Iris Fontbona, njegova druga supruga.
Ime Andronica Lukšića u Hrvatskoj je poznatije od imena njegovih potomaka, još od sredine 1990-ih kada je na poziv tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana došao u Hrvatsku i kupio Karlovačku pivovaru. Desetak godina zatim pivovaru je prodao višestruko skuplje, a ostale su nikad razjašnjene sumnje da mu se pri kupnji naveliko pogodovalo te da je početni udio pivovare kupio gotovo u pola cijene, a da je ostatak otkupljivao od malih dioničara zaradom od poslovanja.
Prema dostupnim informacijama, Lukšići su od 1994. godine u Hrvatsku uložili više od 600 milijuna dolara, a među najpoznatijim im je poslovima kupnja Jadranskih luksuznih hotela od poduzetnika Gorana Štroka. To je bilo najveće preuzimanje u hrvatskom hotelijerstvu, a kako su mediji tada objavljivali, cijena je bila nešto manja od 14 milijuna eura uz obvezu preuzimanja dugova koji su se neslužbeno procjenjivali na između 100 i 120 milijuna eura. Obitelj Lukšić tom je kupnjom dobila luksuzne dubrovačke hotele Excelsior, Bellevue i Dubrovnik Palace te ne toliko luksuzan Kompas i hotel Bonavia koji je smješten u Rijeci.

Unuku poslovi u Hrvatskoj
Poslovima obitelji u Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina upravlja Davor Lukšić, unuk utemeljitelja obiteljskog bogatstva Andronica Lukšića. Rođen je 1983. godine u Čileu, a obrazovao se na najboljim čileanskim i američkim poslovnim školama. Nakon završetka školovanja u New Yorku radio je na poslovima konzultanta i analitičara za Deutsche Bank, “Vijeću Amerika” Davida Rockefellera te u privatnom fondu Vallar PLC u koji je došao na poziv Nata Rothschilda. U Hrvatskoj upravlja hotelijerskim biznisom unutar Jadranskih luksuznih hotela i porečke Plave lagune, a bavi se i nekretninama u sklopu Excelsa nekretnina. Potonjima je sjedište u Dubrovniku, a u vlasništvu ima žičare na brdu Srđ iznad Dubrovnika te zemljišta, poslovne zgrade i prostore od Dubrovnika do Istre. 

(Večernji list)

Stipendije Andronico Lukšić Abaroa
Više o životu i djelu Guillerma Lukšića i cijeloj obiteljskoj čileansko-hrvatskoj lozi Lukšić te suradnji s hrvatskim zajednicama iz zemalja Južne Amerike te ulaganjima u Republiku Hrvatsku pročitajte u studiji Antuna D. Bezića objavljenoj u Hrvatskom iseljeničkom zborniku str. 95 – 124.
O ulaganjima Guillerma Lukšića u RH i filantropiji Luksicevih pročitajte u Matici.

Podijeli ovaj članak
Skip to content