Prema monografiji o Hrvatima Tetova

1 min čitanja

Već 21 godinu u Tetovu (Sjeverna Makedonija) djeluje Makedonsko – hrvatsko društvo. Trenutačno težište rada Društva je na terenskim istraživanjima prisutnosti Hrvata kako na području samog Tetova tako i u Pološkoj dolini (između Tetova i Gostivara).

Istraživanjima je na području Tetova, u razdoblju od preko stotinu godina, do sada utvrđeno više od 150 osoba hrvatskog podrijetla koje su se tu rodile ili živjele i djelovale. Istraživanja posebnu pozornost posvećuju prisutnosti Hrvata Janjevaca u spomenutoj Pološkoj dolini.

Tako je primjerice u Tetovu rođen hrvatski glumac Krešimir Zidarić. U ovom gradu djelovao je profesor i publicist Vinko Antić, slikari Niko Miljan i Josip Bužan

Na moguću prisutnost Hrvata u kraju oko Tetova u Srednjem vijeku upućuje nalaz novca s područja Hrvatske s početka 14. st. U drugoj polovici 16. st. žito s tetovskog područja prodavalo se u Dubrovniku.

Već samo ovdje spomenute osobe, događaji i pojave upozoravaju kako su veze Hrvata i Tetova daleko dublje i intenzivnije nego li bi se to moglo pomisliti.

Tekst: HMI / Marko Vidaček
Foto: Adam Jones, Ph.D. / Wikimedia

Podijeli ovaj članak
Skip to content