Prelo u Clevelandu

2 min čitanja

U dupkom punoj dvorani kardinala Stepinca Održana je priredba koja se već godinama održava u organizaciji i izvođenju kulturno umjetničkog društva «Zvuci domovine Hrvata Korduna»

Prošloga vikenda održana je priredba «Prelo» koja se već godinama održava u organizaciji i izvođenju kulturno umjetničkog društva «Zvuci domovine Hrvata Korduna» u Clevelandu, OH.
Ovo društvo, pod pokroviteljstvom odsjeka 995 «Kardinal Stepinac» Hrvatske bratske zajednice, već više od desetljeća, početkom siječnja, održava svoj godišnji koncert s igrokazom na kojim čuva narodne običaje, glazbu i pjesme Korduna.
Većinski su to tzv. noviji doseljenici koji tečno govore hrvatski jezik i drže se govora svoga kraja, pučkih običaja i vjerno ih prenose na mlađe naraštaje, i svoje prijatelje u ovome gradu. Na Prelu koje se sastojalo od igrokaza i koncertnoga djela bili svi uzrasti u dupkom punoj dvorani kardinala Stepinca, koja služi kao mjesto okupljanja hrvatske zajednice i njenih prijatelja.
Nakon dočeka gostiju, pred ulazom u dvoranu, uz tamburašku glazbu, domaću šljivovicu i masnicu najprije je dramska sekcija KUD-a “Kordun” izvela lijepi igrokaz na temu božićnih običaja na Kordunu.
Potom je izveden koncertni dio u kojem su gostovali «Cleveland Junior Tamburica» pod ravnanjem Toma Salopeka. Djeca svih uzrasta koja čine ovaj čuveni ansmbl izvela su splet kola i pjesama iz Slavonije, a domaćini, Zvuci domovine Hrvata Korduna, program iz svog kraja i susjedne Like. Kulturno umjetničko društvo vodi Kata Stepić.

Tekst i fotografije: Franjo Bertović 
Podijeli ovaj članak
Skip to content