Predstavnici Matice u Crnoj Gori

3 min čitanja

Izaslanstvo HMI-ja iz Zagreba, zamjenik ravnatelja Ivan Tepeš i voditeljica Odsjeka iseljeničke baštine Ljerka Galic, voditeljice splitske i dubrovačke podružnice, Branka Bezić Filipović i Maja Mozara, na poziv Hrvatskog građanskog društva iz Kotora, posjetilo je Crnu Goru 

Izaslanstvo Hrvatske matice iseljenika iz Zagreba, zamjenik ravnatelja Ivan Tepeš i voditeljica Odsjeka iseljeničke baštine Ljerka Galic, voditeljice splitske i dubrovačke podružnice, Branka Bezić Filipović i Maja Mozara, na poziv Hrvatskog građanskog društva iz Kotora je 9. i 10. veljače posjetilo Crnu Goru.

„Tripundanski  bal“ u Bečićima pokraj Budve okupio je u subotu predstavnike političkog i društvenog života iz Crne Gore: izaslanika predsjednice RH iz Veleposlanstva u Podgorici, konzula RH iz Kotora, predsjednicu i dopredsjednicu  Skupštine općine Kotor,  direktora Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava CG, predsjednika HNV-a Crne Gore, admirala Bokeljske mornarice, direktoricu TZ Kotor, kao i goste iz Hrvatske: zamjenicu župana i bivšu županicu Dubrovačko – neretvanske županije i predsjednika Županijske skupštine Splitsko dalmatinske županije. Ove dvije županije ostvarile su dugogodišnju suradnju nizom projekata potpomažući obnovu objekata u Crnoj Gori te na više načina  podupirući napore hrvatske zajednice u očuvanju identiteta na prostorima zajedničke povijesti. Tom je prigodom Branki Bezić Filipović ,voditeljici  splitske podružnice HMI-ja Hrvatsko građansko društvo Crne Gore Kotor dodijelilo zasluženo priznanje za osobitu potporu Društvu i značajni doprinos razvoju prijateljskih odnosa hrvatskog i crnogorskog naroda.

Branka Bezić je, u nizu odrađenih programa s područja kulture, baštine i sporta, izdvojila dva koja su joj iznimno draga. Potakla je Društvo da obnovi mandolinski orkestar i organizirala je donatorski koncert za kupnju 4 mandolina. Orkestar danas nastupa po cijeloj Europi pod dirigentskom palicom Ive Brajka, nekadašnjeg splitskog studenta. Drugi važni projekt u kojemu je indirektno sudjelovala  obnova je crkvice Svetog Dujma u Škaljarima kraj Kotora. Radi se o zdanju iz 14. stoljeća, i najjužnijoj od 7 crkava salonitanskog biskupa mučenika. Obnovu su financirali Grad Split i Splitsko –dalmatinska županija a crkva je ponovo puštena u funkciju 2005. godine.

U nedjelju, 10.veljače održani su radni sastanci  u prostorijama Hrvatskog građanskog društva u Kotoru, te Hrvatskog nacionalnog vijeća u Tivtu s ciljem definiranja daljnje suradnje na više razina.

Tekst: Ljerka Galic & Branka Bezić Filipović

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content