Predstavljena monografije Ive Livljanića

2 min čitanja

Bogati sadržaj knjige redovitoga člana Hrvatskoga diplomatskog kluba i Hrvatskoga društva političkih zatvorenika i Društva Braće hrvatskoga zmajazbijen je u svega tri poglavlja „Na Svetom Grguru”, „Na čelu Zadra” i „Veleposlanička dužnost pri Svetoj Stolici“

Hrvatski institut za povijest i Hrvatski diplomatski klub organizirali su 23. listopada u „Zlatnoj dvorani” HIP-a u Zagrebu predstavljanje monografije Ive Livljanića „Od Svetog Grgura do Svetog Petra”.
Kao domaćin, okupljenima se obratio zamjenik ravnateljice HIP-a dr. Gordan Ravančić, te je istaknuo kako ova knjiga donosi autentična svjedočanstva autora o mnogim događajima iz naše ne tako davne prošlosti, premda se najveći i središnji dio odnosi na diplomatsku misiju profesora Livljanića pri Svetoj Stolici u razdoblju od 1992. do 1998. godine.

Predsjednik HDK Smiljan Šimac kratko je predstavio Ivu Livljanića (1938.), redovitog člana Hrvatskoga diplomatskog kluba i Hrvatskoga društva političkih zatvorenika, te Društva Braće hrvatskoga zmaja, kao i od 1991. počasnoga člana Accademiamarchigiana di Scienze, LettereedArti u Anconi. Među ostalim, preveo je knjigu kardinala Paula Pouparda „Što uči katolička vjera”. Kao veleposlanik djelovao je pri Svetoj Stolici (1992.-1998.), kao i pri Suverenom Malteškom redu (1993.-1998.), a potom u Čileu, od kuda je pokrivao i Peru i Boliviju (1999.-2003.). Čestitajući autoru na ovome djelu, Šimac je posebno naglasio važnost monografije zbog opisa kako uzničkih dana, tako i svega onoga što je kasnije učinio svojim zalaganjem za Zadar i za dobrobit Republike Hrvatske.

Bogati sadržaj knjige zbijen je u svega tri poglavlja „Na Svetom Grguru”, „Na čelu Zadra” i „Veleposlanička dužnost pri Svetoj Stolici”. Okupljenima su se kratko obratili i urednici monografije dr. Jakša Raguž i dr. Josip Kajinić.
Predstavljanju monografije, uz članove Hrvatskoga diplomatskoga kluba i Hrvatskog društva političkih zatvorenika, nazočio je i aktualni veleposlanik Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content