Predstavljena knjiga o hrvatskom misionaru u Venezueli fra Augustinu Augustinoviću

7 min čitanja

Predstavljanje knjige Ante Pranjkića „Poniznošću do uzvišenosti“ u Matici su organizirali Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu, Udruga Hrvata BiH “Prsten“ i Hrvatska matica iseljenika

 

Predstavljanje knjige o hrvatskom franjevačkom misionaru fra Augustinu Augustinoviću u Matici su 16. rujna organizirali Društveno-kulturna platforma za Bosansku Posavinu, Udruga Hrvata BiH“ Prsten“ i Hrvatska matica iseljenika.

Pozdravim govorima okupljenima obratili su se: preč. Matija Pavlaković, izaslanik kardinala Bozanića, i rektor Sjemeništa na Šalati i provincijal franjevačke provincije Bosne Srebrne fra Zdravko Dadić. Potom, u ime organizatora i domaćina promocije Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika; u ime državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa govorio je njegov zamjenik, Dario Magdić. Prisutne je pozdravio i gk RH u Banja Luci Zoran Piličić. Novu, jesensku shemu programa HRT-a namijenjenu iseljeništvu predstavio je urednik Ivo Kujundžić.

Knjigu „Poniznošću do uzvišenosti“su nakon pozdravnih govora predstavili : u ime dr. Tomislava Markića, ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu hrvatski misionaru Peruu Drago Balvanović, u ime Društveno-kulturne platforme za Bosansku Posavinu dekan Agronomskog fakulteta i dominikanac trećoredac dr. sc. Ivica Kisić, hrvatska poduzetnica iz Venezuele Đurđa Hrgetić i autor, teolog i novinar Anto Pranjkić.

Recenziju Davora Ive Stiera dojmljivo je prezentirao glumac Robert Kurbaša.

Od dolaska isusovca Ivana Ratkaja u Latinsku Ameriku u XVII. stoljeću do danas, nemali broj hrvatskih misionara prešao je Atlantski ocean i širio Radosnu vijest na novom kontinentu. Najprije među domaćim stanovnicima, a onda i među Hrvatima koji su stovanje ovog izuzetnog franjevačkog svećenika iz Bosanske Posavine u Venezueli i danas rašireno u puku, a mjesni biskup mons. Ovidio Perez Morales je 2003. pokrenuo postupak njegove beatifikacije. Fra Augustin, navodi Stier, naime, smatrao je da “biti profesor može biti svatko, ali biti svećenik samo onaj kojeg je Bog pozvao”. A njega je pozvao da napusti komfor starog kontinenta i ode u Novi Svijet ponizno služiti onima koji su od svijeta zaboravljeni ili odbačeni. Autor je ovom knjigom, izdanom u vlastitoj nakladi, vjerno prikazao kreposti i sve talente uzornog franjevačkog svećenika, želeći ujedno potaknuti čitatelje na dublje razmatranje o kršćanskom shvaćanju poniznosti i uzvišenosti.

Svjedočanstvo o životu hrvatskog misionara na glasu svetosti video prilogom svjedočili su časna sestra i župnik iz Venezuele u simultanom prijevodu Huga Estiggaribije Villasanti Soljančića, povratnika, predsjednika i osnivača Paragvajske udruge Hrvata.

Predstavljanju su nazočili i plehanski gvardijan fra Anto Tomas, fra Dalibor Stjepanović, Milan Kovač iz UV-a HMI-ja, kanadski povratnik dr. Marin Sopta, Ivan Zeba, voditelj Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u BiH Središnjeg državnog ureda za hrvate izvan RH, mnogi ugledni Posavljaci i rođaci misionara Augustinovića.

U glazbenom programu sudjelovao je VIS „Gavrani” povratnika iz Australije te izvođači posavske izvorne pjesme Petar Jelavić Began i Ilija Martić. Moderatorica promocije bila je dr. sc. Tanja Baran, urednica Radio Sljemena.

Knjiga „Poniznošću do uzvišenosti“ Ante Pranjkića fokusirana je na život u Venezueli misionara i pisca iz okolice Brčkoga, a izdana je u godini kad se navršava 105 godina od Augustinovićeva rođenja. Vrijedna biografska šestodijelna studija, uz dodatke, opseže dvjestotinjak stranica. Augustinović se dokazao ponajprije kao jedan od najcjenjenijih bosanskih misionara u hispanističkome svijetu, a uz fascinantno obrazovanje u tadašnjim svjetskim centrima, stekao je ljubav i poštovanje vjernika gdje god bi djelovao i svih koji su ga poznavali. Misionar rođen na obroncima bosanske Majevice svoje je srce posvetio velikoj južnoameričkoj zemlji smještenoj uz Karipsko more i njenom gostoljubivom i pobožnom narodu.

Augustin (Anto) Augustinović rođen je 1917. godine u Prijedoru, naselju u župi Bezgrešnog začeća u Dubravama kod Brčkog. U dobi od samo 12 godina, iz pučke škole, pošao je u sjemenište u franjevačkom samostanu u Visokom, gdje je pohađao a potom i završio gimnaziju. Vrijeme novicijata proveo je u samostanu na Gorici u Livnu. Studij filozofije i teologije započeo je u Zagrebu, a diplomirao na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu 1942. Još prije završetka studija, zaređen je za svećenika 1941. Starješinstva Bosne Srebrene ga 1942. šalje u Rim na studij biblike. Godine 1945. uspio je postići doktorat iz teologije, a godinu dana kasnije i magisterij biblike. Odlazi u Svetu Zemlju, ali 1947. napušta Jeruzalem i kreće na misionarski put u Južnu Ameriku. Boraveći punih 46 godina u Venezueli, fra Augustin je promijenio samo tri boravišta. Po dolasku imenovan je župnikom u Capayi, gdje je proveo tri godine, a nakon toga, 1955., biskup ga šalje u gradić Caucagua, gdje je pastoralno djelovao 14 godina. Dobio je zadaću da osnuje župnu školu, a osim župničkog posla cijelo je vrijeme vodio kratke kršćanske tečajeve, poznate kao Cursillo. Godine 1969. biskup ga premješta u Carizal, gradić u blizini Caracasa. U ovome gradu ostaje punih 30 godina, radeći kao župnik, odgojitelj, ali prije svega kao duhovni vođa, savjetnik, te književnik i znanstvenik. Objavio je veliki broj djela na španjolskom jeziku, a mnoga su prevedena i na druge svjetske jezike. Na hrvatskom mu je 1984. objavljena Povijest Isusova u nakladi Teološke biblioteke iz Sarajeva i Kršćanske sadašnjosti iz Zagreba. Ovo djelo, koje je fra Augustin pisao na španjolskom jeziku, prevedeno je na 50-ak drugih jezika, a na hrvatski ga je preveo autor osobno. Pozornost plijene i dvije zbirke kratkih priča zavičajne tematike: Priče iz doline i Od obale do obale. Dr. sc. Augustin Augustinović umro je u Carrizalu 24. srpnja 1998., a nakon njegove su se smrti ljudi u Venezueli počeli utjecati za pomoć po njegovu zagovoru. U Brčkom, gradu kojemu administrativno pripada njegovo rodno mjesto, jedna ulica nosi fra Augustinovo ime.

 

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek

Foto : Snježana Radoš

Podijeli ovaj članak
Skip to content