Predstavljena knjiga Hrvati u Kotor Varošu

3 min čitanja

Nakon mise je u prepunoj dvorani Hrvatske katoličke zajednice Stuttgart, a u organizaciji kotorvaroških Hrvata, predstavljena knjiga „Hrvati u Kotor Varošu“, koju su uredili prof. dr. Ivo Pranjković, fra Stipo Karajica i Luka Vinojčić

U subotu, 22. veljače u crkvi Sv. Kristofora u Stuttgartu Wangen slavljena je sveta misa za poginule i nestale Hrvate, žrtve II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata na području Kotor Varoša. Misno slavlje predslavio je župni vikar iz župe Sv. Marije Anđeoske iz Sesvetske Sopnice kod Zagreba fra Stipo Karajica, a suslavili su voditelji HKM Stuttgart Bad Cannstatt fra Jure Zebić, profesor teologije i komunikologije u Sarajevu dr. fra Drago Bojić i još trojica franjevaca.
Misi su nazočili članovi Udruge kotorvaroških Hrvata iz Zagreba, i nekih od obitelji žrtava rata i poraća iz kotorvaroške doline, a misu su uveličali svojim skladnim pjevanjem i članovi misijskog zbora pod ravnanjem Ivana Bošnjaka.
Nakon mise je u prepunoj dvorani Hrvatske katoličke zajednice Stuttgart, a u organizaciji kotorvaroških Hrvata, predstavljena knjiga „Hrvati u Kotor Varošu“, koju su povodom 20. obljetnice srpske agresije na Kotor Varoš, uredili prof. dr. Ivo Pranjković, fra Stipo Karajica i Luka Vinojčić. Knjiga u 17 poglavlja donosi zapise o događajima tijekom Drugoga svjetskog rata i Domovinskog rata u kotorvaroškom kraju. Imena svih žrtava poginulih u dva rata objavljena su po prvi put na jednome mjestu. Vrijedni autori knjige su u zadnjih nekoliko godina prikupljali podatke o događajima i žrtvama koristeći zabilješke iz sve tri kotorvaroške župe: Sokoline, Vrbanjci i Kotor Varoš. Župne matice, arhivski podatci te provjera podataka na terenu su samo neki od izvora kojima su se služili autori ove knjige kako bi upotpunili podatke o poginulima i nestalima iz ovog kraja.
Uvodni govor o knjizi i njezinome značenju održao je profesor teologije i komunikologije u Sarajevu dr. fra Drago Bojić, a potom se prisutnima obratio prof. Zoran Piličić, ratni zapovjednik Prve bojne HVO-a i predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Kotor Varoš.
Nazočnima su se obratili i u ime domaćina i organizatora ovog skupa Pero Vidović i Anto Pezerović, zatim voditelj HKZ Stuttgart fra Jure Zebić i još dvojica autora knjige, fra Stipo Karajica i Luka Vinojčić. (kta/a.t.)

Podijeli ovaj članak
Skip to content