Predstavljen peti svezak zbornika radova „Hrvatska izvan domovine“

3 min čitanja

Predstavljanje zbornika radova pod naslovom „Hrvatska izvan domovine – svezak V“ održanoj e u ponedjeljak, 11. prosinca 2023. u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Zbornik sadrži znanstvene i stručne radove o suvremenom hrvatskome iseljeništvu, predstavljene na 5. Hrvatskom iseljeničkom kongresu, održanom od 30. lipnja do 3. srpnja 2022. u Mostaru s temom „Izazovi i perspektive zajedništva“, a uredili su ga dr. sc. Marin Sopta, dr. sc. Marija Benić Penava i Tanja Trošelj Miočević.
Uz moderiranje dr. sc. Vlatke Lemić, Zbornik su kraćim izlaganjem predstavili urednici izdanja dr. sc. Marin Sopta i Tanja Trošelj Miočević.
Okupljenima na zagrebačkom predstavljanju u punoj dvorani Hrvatske matice iseljenika prigodnim slovom obratili su se Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i Dario Magdić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Ovom prigodom Matičin ravnatelj Marić je u svom govoru, čestitajući autorima na izlasku petog izdanja Zbornika, izrazio želju skorašnjeg organiziranja hrvatskog useljeničkog kongresa kao logičan nastavak i rezultat zajedničkog rada domovinske i iseljene Hrvatske. Nakladnici Zbornika su Centar za istraživanje hrvatskoga iseljeništva iz Zagreba – koji je projekt kongresnog okupljanja znanstvenika iz predmetnog područja pokrenuo još prije osam godina (2014.) u cilju pouzdanijeg informiranja hrvatskih ljudi u pokretu, i Ekonomski fakultet u Osijeku. Recenzenti ovog izdanja, koje donosi 77 priloga iz pera 91 renomiranog autora koji se znanstveno bave umrežavanjem migrantskih zajednica i analizom izazova hrvatskih iseljeničkih sudbina 21. stoljeća, su prof. dr. sc. Josip Jurčević i prof. dr. sc. Ivica Musić.
Peti Hrvatski iseljenički kongres, kao i svi prethodni, posvećen je znanstvenicima i stručnjacima iz cijeloga svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskoga nacionalnog identiteta, kao i gospodarstvenicima, umjetnicima i stručnjacima svih generacija, te iseljenicima i povratnicima u domovinu kako bi predstavili svoj rad i iskustva. U različitim tematskim cjelinama obrađuju se pitanja iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti kao i ona u svezi s društvenim i tehnološkim promjenama, te druge aktualne teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu. Na kongresu održanom na Sveučilištu u Mostaru ukazalo se i na povijesni značaj i ulogu koju su Hrvati Bosne i Hercegovine imali u povijesti matične domovine Hrvatske.
Podsjetimo, Prvi Hrvatski iseljenički kongres održan je 2014. u Zagrebu, drugi 2016. u Šibeniku, treći 2018. u Osijeku, a četvrti 2020. u Zagrebu i drugi dio u Mariji Bistrici 2021., te ovaj jubilarni peti u Mostaru (BiH), 2022.

Tekst i foto: Snježana Radoš

 

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content