Predstavljanje u NSK

2 min čitanja

Pozivamo sve koji vole Matoša da nam pošalju svoje fotografije koje su na neki način vezane uz Matoša, zvučni ili videozapis s čitanjem Matoševe pjesme te da se na taj način pridruže u izgradnji digitalne zbirke

U povodu obilježavanja stogodišnjice smrti Antuna Gustava Matoša, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavit će 18. ožujka u 12 sati, u sklopu Virtualne zbirke djela Antuna Gustava Matoša, 11 dosad neobjavljenih pisama toga istaknutog hrvatskog pjesnika, novelista i novinara.
U spomenutim pismima Matoš piše ravnatelju Drame HNK Josipu Bachu, zatim Vladoji Schmidtu-Jugoviću koji je u Zagrebu pokretao list Mladost, Zdenku Verniću piše neposredno prije smrti, a po jedno pismo šalje nakladniku Antunu Scholzu te Ravnateljstvu Dioničke tiskare.
Osim pisama, virtualna zbirka sastoji se od preslika Matoševih književnih djela, fotografija, razglednica i crtica iz Matoševe biografije. Jezgru zbirke čini vremenska lenta koja vizualno predstavlja Matošev životni put.
Tu su prikazani i kritički osvrti o Matošu, kao i ključni ulomci iz stvarne i literarne biografije koji naglašavaju njegovu ulogu u povijesti hrvatske književnosti. Zbirka prikazuje i digitalizirane rukopise Antuna Gustava Matoša, tiskana djela koja su digitalizirana u cijelosti, predstavlja njegov novinarski rad te donosi digitalizirane naslovnice značajnih izdanja Matoševih djela.
Ona donosi i izbor djela o Matošu, ali i govori o njegovim putovanjima Europom te o tome koliko je Matoš danas zastupljen na internetu.
Uz Virtualnu zbirku djela Antuna Gustava Matoša, bit će predstavljen i početak kampanje za izgradnju digitalne zbirke Matoš i ja. Tom kampanjom želimo potaknuti ponovno čitanje Matoševih djela i popularizirati čitanje.
Pozivamo sve koji vole Matoša da nam pošalju svoje fotografije koje su na neki način vezane uz Matoša, zvučni ili videozapis s čitanjem Matoševe pjesme te da se na taj način pridruže u izgradnji digitalne zbirke.
Dostavljene fotografije i snimke objavit ćemo u digitalnoj zbirci Matoš i ja te povezati s virtualnom izložbom Antun Gustav Matoš Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Prilozi se prikupljaju do početka studenoga, odnosno Mjeseca hrvatske knjige, kada će zbirka Matoš i ja biti posebno predstavljena.
(NSK)

Podijeli ovaj članak
Skip to content