Predstavljanje Vidmarovićeve knjige o Čenaru u DHK

2 min čitanja

Knjigu „Jurica Čenar, hrvatski pjesnik iz Gradišća“ predstavit će akademik Nikola Benčić, dr.sc. Željka Lovrenčič, autor Đuro Vidmarović, Jurica Čenar i uime nakladnika Naklade Bošković, Zoran Bošković. Voditeljica zagrebačke tribine je Lada Žigo

Knjiga Đure Vidmarovića, nedavno predstavljena u Mađarskoj, bit će predstavljena i zagrebačkoj kulturnoj javnosti 25. studenoga u DHK.
Knjigu „Jurica Čenar, hrvatski pjesnik iz Gradišća“ predstavit će akademik Nikola Benčić, dr.sc. Željka Lovrenčič, autor Đuro Vidmarović, Jurica Čenar i uime nakladnika Naklade Bošković, Zoran Bošković. Voditeljica zagrebačke tribine je Lada Žigo.
Đuro Vidmarović, književni kritičar, pjesnik, prevoditelj, povjesnik i diplomat, rođen je 1. travnja 1947. u Piljenicama, Općina Lipovljani, Sisačko-moslavačka županija. U Kutini završava osnovnu školu i gimnaziju, a studij povijesti i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Na Fakultetu za sociologiju i novinarstvo Univerziteta u Ljubljani stječe magistarsku podobnost. Od 1970. do 1990. radio kao srednjoškolski profesor. Godine 1990. izabran za zastupnika u Sabor Republike Hrvatske. Na toj dužnosti ostaje dva mandata. Od 1995-1999. izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Ukrajini. Godine 1995. Predsjednik Republike dodjeljuje mu Red kneza Branimira i orden Domovinske zahvalnosti. Godine 2002. dragovoljno se povlači iz diplomacije i odlazi u mirovinu. Od 1972. bavi se književnim radom, te proučavanjem povijesti i književne baštine hrvatskih narodnih manjina u susjednim zemljama. O tome je objavio više stotina prikaza, članaka i studija u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Mađarskoj, Austriji i Izraelu. Prevodi s ukrajinskog, ruskog i slovenskog jezika. Stihovi su mu uvršteni u antologiju “Duša duše Hrvatske” (Mostar, 1988), Nevena Jurice i Božidara Petrača, «Hrvatske marijanske pjesme», Zdravka Kordića (Široki Brijeg, 2006.) te ukrajinsko-hrvatsku antologiju hrvatskog pjesništva “Čudo prvoga”, Leonida Talalaja (Kijev, 1999). Uvršten u Zavičajnu čitanku «Istine srca», mr. Duška Lončara (Novska, 2005.)
(DHK)

Podijeli ovaj članak
Skip to content