Predstavljanje monografije HKD ljudevit Gaj

2 min čitanja

Osim autorice, o knjizi će govoriti i povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček. Monografija je izašla u nakladi HNV Crne Gore, a njezino izdavanje financirao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore

Predstavljanje monografije Hrvatsko kulturno društvo ” Ljudevit Gaj” Donja Lastva, autorice mr. Anite Mažibradić, održat će se 30. svibnja u Domu kulture ” Josip Marković”u Donjoj Lastvi s početkom u 20 sati.
Osim autorice, o knjizi će govoriti i povjesničarka umjetnosti mr. Marija Mihaliček. Medijator promocije bit će Adrijan Vuksanović.
Nakon službenog dijela promocije uslijedit će neformalno druženje uz VIS ” Lungomare” iz Kotora.
Monografija je izašla u nakladi Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a njezino izdavanje financirao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.
Pjevačko društvo ” Ljudevit Gaj” – Lastva osnovano je 2. lipnja. godine i u svom je sastavu imalo muški zbor i dramsku grupu. Brojilo je devedesetak članova. Autorica monografije mr. Anita Mažibradić, inače dugogodišnja djelatnica Istorijskog arhiva u Kotoru, povijest Društva napisala je kronološki, na temelju sačuvanih arhivskih podataka i pisanih dokumenata.
Osnivači su pjevačko društvo u Donjoj Lastvi nazvali po Ljudevitu Gaju, središnjoj ličnosti Ilirskoga pokreta. HKD ” Ljudevit Gaj”- Donja Lastva djelovalo je do početka Drugoga svjetskog rata, odnosno 1941. godine.
Bez obzira koliko je kratko bilo vrijeme djelovanja Društva, njegova je aktivnost ostavila traga na sredinu u kojoj je djelovalo, a isto tako i samo je dobilo pečat toga vremena između dva svjetska rata.
(Radio Dux)

Podijeli ovaj članak
Skip to content