Predsjednik Vlade primio članove HFG Zagreb iz Pertha

6 min čitanja
Foto: Vlada RH

Veza između domovinske i iseljene Hrvatske je snažna i neraskidiva, istaknuo je Plenković

Izvor: Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je jučer u Banskim dvorima članove Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Pertha, koji borave na turneji po Hrvatskoj.

U svom obraćanju, premijer im je poželio dobrodošlicu u Hrvatsku, kazavši da mu je drago što su, uz Banske dvore, posjetili i Hrvatski sabor.

Rekao je da su njihove sudbine ujedno i sudbine hrvatskoga naroda, kazavši da su neimaština, ratovi, bolesti, ali i političke okolnosti utjecale na odlazak Hrvata iz svoje domovine.

“Ali ta poveznica koja je ostala u mnogim generacijama je i dalje čvrsta i snažna”, istaknuo je Plenković, čemu pridonosi i njegovanje hrvatske kulture i identiteta u iseljeništvu. Dodao je da ga posebno veseli i veliki broj mladih članova folklorne grupe Zagreb.

Premijer je kazao da su se svijet, kao i tehnologija uvelike promijenili što našim iseljenicima omogućava realan uvid u stanje u Hrvatskoj, koja je danas slobodna i moderna zemlja. Spomenuo je da Hrvatsku uskoro očekuje ulazak u OECD, čime je, naglasio je, ispunila sve svoje strateške međunarodne ciljeve.

Zato, dodao je, ostaje puno posla u Hrvatskoj, istaknuvši tri teme koje su važne kako bi se vidjelo gdje je naša zemlja danas.

Kao prvu je naveo starenje Hrvatske i veliki deficit prirodnog priraštaja, što, dodao je, predstavlja strukturni problem za našu zemlju. Rekao je da je Vlada zato osnovala Ministarstvo demografije i useljeništva. “Nastojat ćemo ublažiti te negativne trendove i poticati obitelj koja je nukleus hrvatskoga društva”, poručio je Plenković.

Drugom važnom temom istaknuo je obrazovanje, rekavši da bez daljnjeg ulaganja u obrazovanje nećemo moći biti konkurentni s onima koji dulje imaju demokraciju, snažnije i bolje obrazovne institucije, a samim time i jače gospodarstvo.

Zatim je naveo da je važno pratiti tehnološki napredak u smislu digitalne transformacije jer tu je sad, smatra premijer, riječ o radnim mjestima budućnosti.

Naglasio je i da moramo biti svjesni velikih, snažnih, brzih pa i razornih posljedica klimatskih promjena, kazavši da ljetne oluje nisu zaobišle ni Hrvatsku. Kao primjer je naveo nedavno nevrijeme koje pogodilo Općinu Bošnjaci.

Na kraju je još jednom zahvalio Hrvatskoj folklornoj grupi Zagreb na posjetu i poželio im ugodan boravak u Hrvatskoj tijekom njihove turneje.

Svake godine povećava se broj zahtjeva za državljanstvo u Perthu

Generalni konzul Republike Hrvatske u Perthu Zoran Šangut zahvalio je premijeru Plenkoviću i Vladi Republike Hrvatske na svim zakonskim aktima u zadnjih osam godina koji su, kako je rekao, prepoznali iseljenici širom svijeta pa tako i oni u Australiji.

Pritom je istaknuo novi Zakon o stjecanju hrvatskog državljanstva, kazavši da se svake godine povećava broj zahtjeva za državljanstvo u Perthu, ali i ostalim gradovima Australije.

“Ove godine smo u Konzulatu u Perthu u dva dana uručili više od 60 državljanstava za naše iseljenike, a prije Zakona nam je trebalo šest mjeseci da bi dostigli tu brojku”, istaknuo je.

Šangut je zahvalio Vladi i na povećanju sredstava Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, što je, kako je kazao, u protekloj godini omogućilo financiranje 32 projekta u Australiji.

Dodao je i da je dolazak folklorne grupe iz Pertha također potpomognut sredstvima Vlade Republike Hrvatske.

Šangut je naglasio da su hrvatski iseljenici u Australiji kupili sva tri konzulata u Perthu, Sydneyju i Melbourneu i izgradili hrvatsko Veleposlanstvo u Canberri, što ih čini jedinstvenima u cijelome svijetu.

Istaknuo je i da se svaka dva mjeseca jedna obitelj iz Pertha vrati u Republiku Hrvatsku te da neki od njih ostanu živjeti u njoj za stalno.

Turneja po Hrvatskoj je priča o povratku kući

Predstavnik Hrvatske folklorne grupe Zagreb iz Pertha Raymond Vicko Pecotic svoje obraćanje je započeo citatom popularne pjesme “To je zemlja dide mog i oca mog”, koja je ujedno moto njihove turneje po Hrvatskoj.

“Ovo je priča o povratku kući, o povratku korijenima, ovo je više od običnog obilaska, za nas je ovo hodočašće u zemlju naših očeva i djedova”, istaknuo je, dodavši da su mnogi od članova ove folklorne grupe prvi put u Hrvatskoj.

Kazao je da su turneju započeli u Zagrebu jer je on simbol hrvatskog identiteta i glavni grad svih Hrvata, kako onih koji žive u našoj zemlji, tako i za one rođene izvan njezinih granica.

Pecotic je kazao da je Hrvatska folklorna grupa Zagreb s djelovanjem počela pedesetih godina prošlog stoljeća, a potom su se sedamdesetih i osamdesetih godina razvili u folklorno društvo.

Zahvalio je Vladi i Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske na pomoći koju su iskoristili za ulaganje u svoje nošnje, ali i u pripremu za ovu turneju.

Pecotic je na kraju izrazio zadovoljstvo što ih je premijer Plenković ugostio u Banskim dvorima te su mu tom prigodom uručili bumerang kao simbol domovinske i iseljene Hrvatske.

Foto: Vlada RH
Podijeli ovaj članak
Skip to content