Predsjednik Milanović primio članove Folklornog ansambla “Kralj Tomislav” s Novog Zelanda

3 min čitanja
Zagreb, 5.07.2023 - Predsjednik Republike Zoran Milanoviæ ugostio je u srijedu, 5. srpnja 2023. godine èlanove Folklornog ansambla “Kralj Tomislav” s Novog Zelanda s kojima su bili i èlanovi maorske Kapa haka skupine “Te roopu Manutaki” i vokalnog kvarteta “The Shades” iz Aucklanda.foto HINA/ Ured predsjednika RH/Tomislav BUŠLJETA/ ik

Tijekom dvotjedne srpanjske turneje Folklorni ansambl “Kralj Tomislav”  nastupa, nakon Vukovara, u Zagrebu, večeras u Sinju, sutra u Zagvozdu, a nastavljaju u Makarskoj, Metkoviću, Korčuli, Veloj Luci i Pupnatu…

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je 6. srpnja članove Folklornog ansambla “Kralj Tomislav” s Novog Zelanda s kojima su bili i članovi maorske Kapa haka skupine “Te roopu Manutaki” i vokalnog kvarteta “The Shades” iz Aucklanda, a koji svi zajedno borave u Republici Hrvatskoj na turneji pod nazivom „Kia ora Hrvatska 2023“.

Ansambl “Kralj Tomislav”djeluje već 30 godina pri Hrvatskom kulturnom klubu u Aucklandu kao promicatelj hrvatske tradicijske kulture te uspješno surađuje s maorskim plesačima i pjevačima s polinezijskih otoka. Ove se godine obilježava 30. godišnjica osnutka Folklornog ansambla „Kralj Tomislav“, 165 godina od dolaska prvog Hrvata na Novi Zeland – Pavla Lupisa iz Nakovane na Pelješcu – te 164 godine hrvatsko-maorskog prijateljstva, pa je tim povodom Ansambl u posjetu Hrvatskoj i nastupit će u nekoliko gradova.

Osim u Vukovaru u kojemu su nastupali jučer, koncerte će održati još u Zagrebu, Sinju, Zagvozdu, Makarskoj, Metkoviću, Korčuli, Veloj Luci… Naime, u sklopu dvotjedne turneje „Kia ora Hrvatska 2023“ plesači, pjevači i glazbenici iz Folklornog ansambla “Kralj Tomislav”, maorske Kapa haka skupine “Te roopu Manutaki” i vokalnog kvarteta “The Shades” izvodit će jednosatne koncerte u kojima sudjeluje gotovo 50 sudionika.

U sklopu turneje ukupno će biti izvedeno devet koncerata, među kojima je večerašnji koncert u Sinju (7. srpnja), dok sutra nastupaju u Zagvozdu (8. srpnja), slijedi nastup u Makarskoj (9. srpnja), Metkoviću (10. srpnja), gradu Korčuli (12. srpnja), Veloj Luci (13. srpnja) i za kraj turneje Pupnatu (14. srpnja)…

U Uredu predsjednika članovi Vokalnog kvarteta „The Sahdes“ i Maorske Kapa haka skupine “Te roopu Manutaki” predstavili su se s nekoliko glazbenih brojeva koje će izvoditi i na najavljenim koncertima.

U pratnji ansambla bili su član Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, predstavnik Hrvata na Novom Zelandu te predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Auckland Goran Katich, član predsjedništva Hrvatskog kulturnog društva Auckland Antony Ivo Arnerich, umjetnički voditelj Folklornog ansambla Goran Kačurov te vijećnica Grada Aucklanda Linda Ann Cooper, koji su predsjedniku Milanoviću predstavili Folklorni ansambl „Kralj Tomislav“. Uz predsjednika Milanovića bio je savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.

Izvor – tekst i fotografije: Ured predsjednika RH/HMI – V. K.

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content