Predsjednik Josipović otvara izložbu u pariškom Muzeju Cluny

2 min čitanja

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović doputovao je u ponedjeljak u službeni posjet Francuskoj na poziv francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, a u središtu njihovih službenih razgovora u utorak bit će skorašnji ulazak Hrvatske u EU te ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora.

 

Hrvatskom predsjedniku u zračnoj luci u Parizu priređen je svečani doček uz vojne počasti.

U središtu službenih razgovora Josipovića i Hollandea u utorak bit će ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja 2013. godine. Hrvatski predsjednik će svog francuskog kolegu izvijestiti o procesu ratifikacije pristupnog ugovora RH-EU. U Francuskoj je taj proces već prošao dvije faze i očekuje se da će Pariz ratificirati pristupni ugovor do kraja godine.

Hrvatska očekuje da će do konca 2012. proces ratifikacije biti završen u 20 od 27 zemalja članica.

Hrvatski i francuski predsjednik u utorak, 9. listopada će u Elizejskoj palači razgovarati i o budućnosti Europske unije te o situaciji u širem i užem susjedstvu, a hrvatski će predsjednik ponovno istaknuti hrvatski principijelni stav o tome da proces proširenja EU-a ne smije stati ulaskom Hrvatske u članstvo Unije.

Nakon službenih razgovora u Elizejskoj palači dvojica predsjednika će u pariškom Muzeju Cluny otvoriti izložbu hrvatske srednjovjekovne umjetnost http://www.jutarnji.hr/hrvatska-srednjovjekovna-umjetnost–u-istom-prostoru-mala-remek-djela-hrvatske-i-francuske-umjetnosti/1056287 u sklopu festivala “Croatie, la voici” koja traje u Francuskoj od rujna 2012. do siječnja 2013.

Josipović će u ponedjeljak navečer u hrvatskom veleposlanstvu odlikovati petoricu Francuza za njihov doprinos poboljšanju odnosa između Zagreba i Pariza te zbog njihova doprinosa u procesu pristupanja Hrvatske EU-u.

Tijekom trodnevnog boravka u Parizu hrvatski predsjednik će održati i službene razgovore u francuskoj Skupštini i Senatu, a posjetit će i izložbu hrvatskog kipara Ivana Meštrovića u pariškom Muzeju Rodin.
(Hina)

Podijeli ovaj članak
Skip to content