Predsjednica uručila Povelje RH hrvatskim udrugama u Njemačkoj

3 min čitanja

 

Povelje Republike Hrvatske predsjednica je uručila Hrvatskoj kulturnoj zajednici Mainza, Hrvatskoj kulturnoj zajednici Wiesbaden, Hrvatskom europskom kulturnom društvu Frankfurt, Njemačko-hrvatskom društvu Mainz, Udruzi Livanjska zajednica Frankfurt, Hrvatskoj kulturnoj zajednici Mannheima, Hrvatskoj zajednici Hercegovina Stuttgart, FC Posavina Frankfurt, FC Croatia Frankfurt i Zavičajnoj udruzi Sv. Ivan Ričice

 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi u radnom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj, uručila je hrvatskim udrugama Povelje Republike Hrvatske te se susrela s hrvatskim i njemačkim gospodarstvenicima.

Povelje Republike Hrvatske za domoljublje, dugogodišnji volonterski rad na očuvanju hrvatske kulture, jezika, običaja te za promociju i ugled Republike Hrvatske i njezine suradnje sa Saveznom Republikom Njemačkom predsjednica Republike uručila je 10. veljače Hrvatskoj kulturnoj zajednici Mainza, Hrvatskoj kulturnoj zajednici Wiesbaden, Hrvatskom europskom kulturnom društvu Frankfurt, Njemačko-hrvatskom društvu Mainz, Udruzi Livanjska zajednica Frankfurt, Hrvatskoj kulturnoj zajednici Mannheima, Hrvatskoj zajednici Hercegovina Stuttgart, FC Posavina Frankfurt, FC Croatia Frankfurt i Zavičajnoj udruzi Sv. Ivan Ričice.

Za zasluge u izgradnji suverene hrvatske države promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske te njezinih odnosa s drugim državama predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je odlikovanje Red Ante Starčevića mr. sc. Michaelu Haußneru, a Karla Müllera odlikovala je Redom Ante Starčevića za osobite zasluge i doprinose u uspostavljanju, održavanju i promicanju samostalne, neovisne i suverene Republike Hrvatske kao i njezinog međunarodnog položaja i ugleda.

U obraćanju je predsjednica Grabar-Kitarović kazala da je dodjelom ovih priznanja na simboličan način željela zaokružiti svoj predsjednički mandat u kojem je osobitu pozornost posvetila iseljenoj Hrvatskoj, Hrvatima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su svoj zavičaj zamijenili životom izvan domovine.

Zahvalivši svim iseljenicima što su joj tijekom mandata davali potporu i radili zajedno sa njom na što snažnijem povezivanju iseljene i domovinske Hrvatske, predsjednica Grabar-Kitarović podsjetila je kako od početka mandata inzistira na obnovi do tada zapuštenih odnosa s iseljeništvom. „Premda nas još mnoge zapreke muče na tom putu, upravo zahvaljujući naporima vaših zajednica i udruga, proteklih godina svjedočimo i povratničkim postignućima, ali i gospodarskim i društvenim vezama kojima smo prevladali jaz između iseljeničke i domovinske Hrvatske“, dodala je predsjednica. http://predsjednica.hr/objava/1/1/3510

Radni posjet Saveznoj Republici Njemačkoj predsjednica Grabar-Kitarović nastavila je susretom s njemačkim i hrvatskim gospodarstvenicima u Mainzu, čime je zaključila sadržajan i plodonosan „Dan hrvatskoga gospodarstva“, upriličen u prigodi predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. (http://predsjednica.hr/objava/1/1/3510)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content