Predsjednica posjetila Policijsku akademiju „Juan Vucetich“

3 min čitanja

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Policijsku akademiju „Juan Vucetich“ u gradu La Plati gdje je, zajedno s ministrom sigurnosti pokrajine Buenos Aires Christianom Ritondom, otkrila spomen ploču Ivanu Vučetiću, izumitelju suvremene daktiloskopije

Prilikom posjete Policijskoj akademiji Predsjednica je kazala kako povijesna povezanost hrvatskog i argentinskog naroda seže od sredine 18. stoljeća, od kada su se Hrvati, iz ekonomskih, ali i političkih razloga, tragajući za boljim životom kontinuirano doseljavali u Argentinu.

Dodala je kako su mnogi od njih u tome uspjeli i postali istaknuti članovi zajednice u Argentini, a jedan od njih je i Ivan Vučetić kojemu je ovom prigodom odana počast otkrivanjem spomen ploče. „Njegovo ime danas nosi Policijska akademija u La Plati i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja hrvatske policije u Zagrebu, a njegov pionirski rad na području daktiloskopije danas baštine policijske i forenzičke službe cijeloga svijeta“, kazala je Predsjednica.

„Životni put ovog zaista posebnog čovjeka simbolizira sudbine brojnih hrvatskih iseljenika, koji su pritisnuti siromaštvom ili političkom neslobodom i progonom krenuli diljem svijeta tražiti bolju budućnost“, dodala je Predsjednica. Mnogi od njih upravo su u Argentini našli novi dom i sretniju sudbinu, ali poput Ivana Vučetića, nisu nikada zaboravili svoju hrvatsku domovinu, kazala je. „Svojim životima i radom ljudi poput Ivana Vučetića izgradili su most bliske suradnje između Argentine i Hrvatske, a na nama je da preko toga mosta prijeđemo“, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

U nastavku službenog posjeta Republici Argentini, Predsjednica je posjetila Hrvatski klub kulture „Doc Sud“ i Školu časnih sestara „Cristo Rey“ u Buenos Airesu. Prilikom razgovora Predsjednica je iskazala zahvalnost redovnicama u očuvanju, ali i unaprjeđenju zajednice te naglasila kako mogu biti ponosne što su nakon toliko godina opstale kao „stabilne i ničim pokolebane čuvarice nacionalnog identiteta“.

Poručila im je kako je pred njima odgovorna zadaća održanja nacionalne pripadnosti među djecom i mladima od kojih mnogi nisu nikada bili u zemlji svojih predaka, te ih je pozvala da posjete Republiku Hrvatsku.

Na Trgu Republike Hrvatske u Buenos Airesu predsjednica Grabar-Kitarović položila je cvijeće pred skulpturom Majke useljenika, čiji je autor ugledni kipar Josip Turkalj, hrvatski iseljenik koji je živio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Podijeli ovaj članak
Skip to content