Predmeti iz Zbirke MUO-a izloženi u austrijskom Muzeju stakla

2 min čitanja

Za već sedmo sudjelovanje na izložbama stakla u Bärnbachu, koje imaju tradiciju od preko 30 godina, izloške je odabrala i stručno obradila Sandra Kandučar Trojan, viši kustos i voditeljica zbirke stakla MUO

 

Vrijedni predmeti iz Zbirke stakla Muzeja za umjetnost i obrt https://www.muo.hr bit će izloženi na međunarodnoj izložbi stakla ‘Glas – die magische Welt der Farben / Staklo – čarobni svijet boja’, od 2. lipnja u austrijskom staklarskom centru Stölzle Glas-Center u Muzeju stakla u Bärnbachu.

Izložba, koja je ove godine posvećena obojanom staklu i čarobnom svijetu stakla u igri boje, svjetla i sjene, donosi tridesetak odabranih eksponata iz bogate zbirke stakla MUO. Riječ je o vazama, zdjelama, čašama i drugim upotrebnim predmet izrađenim u poznatim europskim staklanama tijekom 20. stoljeća, najavljeno je iz tog zagrebačkog muzeja.

Osim poznatih staklana Moser iz Češke ili Notsjo iz Finske, zastupljeni su i radovi hrvatskih autora kao što su Raoul Goldoni i Ljubica Kočica Ratkajec koji su izrađivali staklene predmete u suradnji sa staklanom „Boris Kidrić“ iz Rogaške Slatine.

Za već sedmo sudjelovanje na izložbama stakla u Bärnbachu, koje imaju tradiciju od preko 30 godina, izloške je odabrala i stručno obradila Sandra Kandučar Trojan, viši kustos i voditeljica zbirke stakla MUO.

Kako se napominje u najavi, staklana Bärnbach uz tradiciju izrade stakla dužu od 200 godina, nudi publici i jedinstvenu koncepciju upoznavanja tajni stakla i tradicionalnog načina izrade stakla puhanjem. (Hina)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content