Poziv na projekciju filma “Nisam se bojao umrijeti” u ZHRM

2 min čitanja

U povodu obilježavanja Dana neovisnosti Republike Hrvatske (8 listopada) Zajednica Hrvata u Republici Makedoniji ima zadovoljstvo pozvati Vas na projekciju igrano-dokumentarnog filma  naslovljenog “Nisam se bojao umrijeti”  redatelja Jakova Sedlara posvećenog  domoljubnoj misiji Antona Kikaša 1991.  Scenarij Hrvoje Hitrec, a u produkciji Cromark.

Film će biti po prvi put predstavljen u R. Makedoniji u utorak 9.10.2018 s početkom u 19.00 sati u prostoriji Zajednice Hrvata u R. Makedoniji. Ulica Nikola Parapunov bb (Pored „Telma“ Televizije)

„Nisam se bojao umrijeti“  je igrano-dokumentarni film koji govori o pomoći hrvatske zajednice u  Kanadi upućenoj svojoj domovini za vrijeme Domovinskog rata. Sakupljenim financijskim sredstvima kupili su oružje koje su avionom trebali prebaciti u Ljubljanu.Tamo su čekali kamioni za dostavu u Hrvatsku. Anton Kikaš gospodarstvenik iz Toronta bio je organizator ove akcije. On se s pilotom u zrakoplovu punom oružja uputio u Ljubljanu. Međutim bio je otkriven od Jugoslavenske armije i zrakoplov je prinudno spušten u Zagrebu. Anton Kikaš je odmah  pretučen i odveden u zatvor gdje je bio 3 mjeseca i srećom zamijenjen za generala Jugoslavenske armije. Tako se spasio od smrti.

Gospodin Anton Kikaš je uspiješan poslovni čovjek i pjesnik koji dolazi godinama u Rešetare na pjesničke susrete i poklonio je CD ovoga  filma ZHRM-i  kako bi ga mogli vidjeti i Hrvati u Makedoniji. Inače film je prikazan najprije u Novoj Gradišci do Rešetara, potom u gradovima Hrvatske i među  Hrvatima u mnogim zemljama.

(ZHRM/Violeta Kalikj)

Podijeli ovaj članak
Skip to content