Poziv – IVAN DAN 2024.

2 min čitanja

Svjetiljke su se nekoć palile diljem Senandrije, jer „Ivanovo je poslanje svjedočiti o svjetlu”. Svjetiljke i svijeće u starini su bile važni blagdanski rekviziti.

Tekst i slike: Hrvatska narodnosna samouprava Senandrije

Trepereće svjetiljke crkvenih niša, ukrašene, goleme blagdanske svijeće svijećnjaka s više glava, martinjske svjetiljke te zapaljeni, paklinom optočeni slamnati vijenčići koji se stavljaju na površinu Dunava na blagdan sv. Ivana Nepomuka predstavljali su nezaobilazne blagdanske atrakcije.

Ovogodišnje Ivanje priređujemo u subotu, 22. lipnja. Četvrta je to godina otkako slavimo paleći tisuće svjetiljki. Naši pomagači, koje predvodi Emese Jámbor, na Crkvenom brdu oblikovat će simbol sv. Ivana Krstitelja veličine osamnaest metara. U čast senandrijskog proštenja na Glavnom trgu i javnim površinama staroga grada od svjetiljki će se oblikovati maslinove grančice. Od crkve do križa Kučera na obali Dunava ponovno će poteći svjetlosna rječica. Proslava počinje popodne u pet sati dalmatinskom svetom misom. Na dunavskoj šetnici nudit će se senandrijske dalmatinske delicije, dok će na pontonu Riverside u večernjim satima goste zabavljati glazbeni sastav „Vigad”.

Ovogodišnji blagdan posebnim čini što naša zajednica obilježava 200. obljetnicu rođenja opernog pjevača Franje Stazića. U znak sjećanja od 21 sat i 30 minuta, u suradnji s učenicima Muzičke škole Tihomir Vujičić u dvorištu Gradske gostionice priređujemo opernu večer, na koju očekujemo i umjetnike iz Republike Hrvatske. Već dugo želimo da ovaj blagdan, koji je naša dalmatinska zajednica čuvala stoljećima, a ujedno je i senandrijsko proštenje, ponovno postane gradskim slavljem.

Vidimo ga kao mediteransko slavlje koje zove na šetnju i druženje u ivanjskoj noći, dok mještane i zaljubljenike u grad privlači u starogradsko središte. Muzej Ferenczy blagdansku noć dočekuje sa zanimljivim programima – tada se, naime, priređuje i Noć muzeja.

Slavimo zajedno, zapalite svjetiljku u čast tristoljetnog blagdana!

Podijeli ovaj članak
Skip to content