Povratnik iz Australije u Krilima Oluje

2 min čitanja

Natporučnik Marko Novković postao novi, najmlađi član akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) ‘Krila Oluje’. rođen je 1989. u Melbourneu, živi u Zadru, a diplomu inženjera aeronautike stekao je 2013. godine

Natporučnik Marko Novković postao je  5. ožujka novi član akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) ‘Krila Oluje’. Marko je povratnik iz Australije. Natporučnik  je najmlađi član ‘Krila Oluje’ u sadašnjoj postavi, a rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Živi u Zadru, a diplomu inženjera aeronautike stekao je 2013. godine. Do sada je ostvario oko 600 sati naleta.

Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta natporučnik Novković primio je od vođe ‘Krila Oluje’, satnika Darka Belančića, oznaku grupe te prepoznatljivi crveni kombinezon u kojima ‘Krila Oluje’ nastupaju na domaćim i inozemnim manifestacijama.

‘Ljubav prema domovini bila je presudna pri povratku iz Australije u Hrvatsku, a ovo za mene veliki dan jer sam postao član hrvatske zrakoplovne reprezentacije. Čast mi je letjeti u sjajnom timu ‘Krila Oluje’ i spremno ulazim u novi izazov, a to je dati sve od sebe kako bi opravdao ovo povjerenje i doprinio novim uspjesima ‘Krila Oluje’, kazao je Novković za službene stranice MORH-a.

Natporučnik Novković letačku je obuku uspješno završio u eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku. Osposobljavanjem natporučnika Novkovića za novog člana, grupa će započeti uvježbavanja za sezonu 2019. u punom sastavu od šest pilota.

‘Krila Oluje’ utemeljena su 5. kolovoza 2005. na 10. obljetnicu VRO ‘Oluja’, a ukupno su ostvarili 187 nastupa, od kojih 135 domaćih i 52 inozemna.

(www.croexpress.eu)

Podijeli ovaj članak
Skip to content