Povratak „Hrvatskog bala“

2 min čitanja

21. siječnja 2023., poslije dvije godine stanke (odnosno boravka manifestacije samo u virtualnom prostoru), ponovo se u Beču u Parkhotelu Schönbrunn održava „Hrvatski bal“.

„Hrvatski bal“ je tradicionalno događanje hrvatske zajednice u Beču. Prvi dokumentirani „Hrvatski bal“ održao se početkom veljače 1922., premda hrvatske balske manifestacije u glavnom gradu Austrije vjerojatno imaju korijene još u drugoj polovici 19. st.

„Hrvatski bal“ objedinjuje čuvenu bečku tradiciju plesnih događanja s ponosom Hrvata u Austriji na njihova društvene dostignuća, povezuje glazbu i zabavu s gospodarstvom, politikom, kulturom i diplomacijom. Moto bala; „Hrvati meet Schönbrunn” ukazuje kako ne internacionalni „šmek“ događanja kako i na duboke povijesne korijene veza Austrije i Hrvata.

Ove će godine na „Hrvatskom balu“ nastupiti Orchester Sigi Feigl, Ernst Molden, Nataša Mirković, BasBariTenori, Pax, Koprive, KroaTarantata, Balkalar, Cimbalovka Bratov Kuštracov , Kolo Slavuj & Folklorelektro, Scooby Doo. Program će voditi Vera Buranić i Filip Stojšić.

Svaki bal ima i svoje „balsko vino“. Ove godine je to kupaža vinarije Konrada i Martine Mariel iz Vulkaprodrštofa. Uobičajeni izbor vina podsjeća i na veliku vinogradarsku i vinarsku tradiciju gradišćanskih Hrvata.

Više o ovom događanju možete saznati na mrežnim stranicama „Hrvatskog bala“.

Tekst: HMI

Foto: Hrvatski centar

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content