Povijest Hrvata – arheološko otkriće u Vaćanima

1 min čitanja

Prvi je put nakon, pretpostavlja se, 1200 godina svjetlost dana ugledao starohrvatski mač. Ostaci kostiju i mnogi drugi predmeti novo su, veliko otkriće na bogatom arheološkom lokalitetu u Vaćanima pokraj Skradina.

Kamena ploča teška 600 kilograma 12 je stoljeća skrivala tragove najranije povijesti Hrvata. U sarkofagu su pronađena dva kostura. Arheologe je s nogu oborila u cijelosti sačuvana staklena posuda. Uz kosti je položen i mač.

Iznimno sam zadovoljan nalazom jer je riječ o prvom starohrvatskom maču u šibenskom muzeju, rekao je mr. sc. Željko Krnčević, voditelj Arheološkog odjela u Muzeju grada Šibenika.

Kosti će poslati na analizu u Zagreb. Tek će se tada saznati tko je mir našao u Vaćanima. Pretpostavka je da je jedan od pokojnika bio velikodostojnik.

Zanimljivo je da su srednjovjekovno pretkršćansko groblje u Vaćanima otkrili mještani prije dvije godine, i to plugom. Vaćani su do tada bili nepoznat lokalitet.

Još za talijanske okupacije i tijekom izgradnje ceste, kažu stariji mještani, ovdje je pronađeno i zatrpano više grobova. Struka je potvrdila da oni datiraju od kraja 8. do 10. stoljeća. Od tada do danas u Vaćane hodočaste šibenski arheolozi. Istraživanja se nastavljaju.
(Hrt)

Podijeli ovaj članak
Skip to content