Povelja RH Hrvatskoj bratskoj zajednici

3 min čitanja

U ime NFCA-a Povelju je primio predsjednik Steve Rukavina, u ime CAA -a John Kraljić, a u ime Hrvatske bratske zajednice primio ju je predsjednik Edward W. Pazo

Svečani banket povodom 25. obljetnice Nacionalne federacije Amerikanaca hrvatskog porijekla u New Yorku održan je 23. rujna. Tom su  prigodom Hrvatska bratska zajednica te Nacionalna federacija Amerikanaca hrvatskog porijekla i Hrvatska akademija Amerike dobile prestižnu Povelju Republike Hrvatske. U ime NFCA-a Povelju je primio predsjednik Steve Rukavina, a u ime CAA -a John Kraljić. U ime Hrvatske bratske zajednice, u nazočnosti glavnog potpredsjednika/članske usluge Franje Bertovića i drugog potpredsjednika Michaela Riccija primio ju je predsjednik Edward W. Pazo.  Svečanosti je nazočio i počasni konzul Republike Hrvatske u Pittsburghu dr. Marion Vujevich.

Priznanje je Hrvatskoj bratskoj zajednici dodijeljeno za njenu dugogodišnju potporu hrvatskom narodu u domovini Hrvatskoj. Za dodjelu  je glavna inicijativa došla iz Uredu predsjednice Republike Hrvatske. Istom je nagradom u studenom 2013. godine bio odlikovan i   pokojni predsjednik emeritus Bernard M. Luketich za njegov doprinos u razvijanju i boljoj povezanosti između Hrvatske bratske zajednice i domovine Hrvatske, posebno na gospodarskom i kulturnom polju. 

Nakon dvodnevnog radnog zasjedanja okupljenih odbornika i delegata NFCA-a, treći i zadnji dan zasjedanja proveden je u svečanim prijemima i programima. Naime, dan je počeo sv. misom u hrvatskoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda na Manhattanu. Misi su, među ostalima, nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović sa suradnicima. U prepunoj crkvi misu je služio mjesni župnik vlč. Nikola Pašalić, a završila je pjesmom Bože, čuvaj Hrvatsku. Poslije mise se u  crkvenoj dvorani okupilo više od četiri stotine Hrvata na svečanom banketu održanom povodom 25. obljetnice udruženja Nacionalne federacije američkih Hrvata. Nakon intoniranja nacionalnih himni i blagoslova vlč. Pašalića, predsjednik NFCA- a Steven Rukavina pozdravio je nazočne i zaželio im dobrodošlicu. Potom je govorio bivši predsjednik Federacije i sadašnji član Izvršnog odbora John Kraljić i prisutne upoznao s dosadašnjim radom i postignućima organizacije. Djevojčice iz hrvatske zajednice u New Yorku su na hrvatskom jeziku poželjele dobrodošlicu hrvatskoj predsjednici i uručile joj buket cvijeća, a predsjednica se prisutnima obratila kratkim govorom te potom družila i fotografirala s okupljenima.  

(Zajedničar)

The gallery was not found!” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Podijeli ovaj članak
Skip to content