Potpora Centru hrvatskih studija Sveučilišta Macquarie

3 min čitanja

Centar je osnovan 1994. u sklopu Škole modernih jezika Sveučilišta Macquarie . Pruža mogućnost studiranja hrvatskog jezika, kulture, književnosti i povijesti na prijediplomskoj razini samostalno, a na poslijediplomskoj samostalno i u suradnji s hrvatskim sveučilištima u Splitu i Zagrebu. U proteklih trideset godina prosječan broj upisa na Hrvatske studije bio je oko 120 godišnje
Vlada je u četvrtak, 6. ožujka na telefonskoj sjednici prihvatila Nacrt sporazuma kojim se osigurava nastavak sufinanciranja Centra hrvatskih studija na sydneyjskom Sveučilištu Macquarie sa 150.000 australskih dolara na godišnjoj razini u idućih pet godina, i to za unaprjeđenje nastavnih i znanstvenih kapaciteta. To je ukupno 750.000 dolara (oko 3,73 milijuna kuna).
Vlada je, naime, prihvatila Nacrt sporazuma između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) i Državnog ureda za Hrvate izvan RH te Hrvatske znanstvene zaklade (Parramatt, New South Wales, Australija) i Sveučilišta Macquarie (Sydney, New South Wales, Australija) o potpori Centru hrvatskih studija na Sveučilištu Macquarie.
Trenutačno postojeći desetogodišnji Ugovor o sufinanciranju istječe 31. prosinca te će se sklapanjem novog ugovora sufinanciranje Centra hrvatskih studija nastaviti u razdoblju od pet godina – od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2019.
MZOS će Centar hrvatskih studija poduprijeti sa 100.000 AUD godišnje, a u potporu se uključio i Državni ured za Hrvate izvan RH s 50.000 AUD godišnje. Ukupni iznos od 150.000 AUD pokriva otprilike 50% troškova Centra, a ostalih 50% dolazi iz studentskih školarina i Hrvatske znanstvene zaklade.
S povećanjem sredstava iz potpore, Centar u sljedećem petogodišnjem razdoblju namjerava znatno unaprijediti svoje nastavne i znanstvene kapacitete reorganizacijom i restrukturiranjem kolegija koji se bave hrvatskom kulturom i poviješću. Cilj je ponuditi atraktivnije kolegije koji će privući veći broj studenata hrvatskog, ali i nehrvatskog podrijetla te osigurati regrutiranje i produkciju poslijediplomskih studenata, stoji u obrazloženju.
Centar hrvatskih studija osnovan je 1994. u sklopu Škole modernih jezika Sveučilišta Macquarie, a pruža mogućnost studiranja hrvatskog jezika, kulture, književnosti i povijesti na prijediplomskoj razini samostalno, a na poslijediplomskoj samostalno i u suradnji s hrvatskim sveučilištima u Splitu i Zagrebu. U proteklih trideset godina prosječan broj upisa na Hrvatske studije bio je oko 120 godišnje.
Centar ima bogatu knjižnicu koja služi studentima, učenicima srednjih škola, učiteljima hrvatskoga jezika i široj hrvatskoj zajednici, a u sklopu knjižnice je i arhiv Zaklade hrvatskih studija.
(HRT)

Podijeli ovaj članak
Skip to content