Posjet kanadskim Hrvatima

5 min čitanja
Prof emeritus Vinko Grubišić i profesorica Helena Burić sa Sveučilišta Waterloo

Prvi ovogodišnji program splitske podružnice HMI bio je posvećen kanadskim Hrvatima. Počeo je u Baka Gallery Cafeu prikazivanjem filma Kapi mora, uslijedilo je osnivanje Društva prijatelja Hajduka, pa posjeti GK RH, Katedri hrvatskog jezika na Sveučilištu Waterloo, a završio je konstruktivnim sastankom u Kanadsko – hrvatskoj gospodarskoj komori

Prvi ovogodišnji program splitske podružnice HMI bio je posvećen kanadskim Hrvatima. Unatoč nezapamćenoj zimi koja je ove godine pogodila sjevernoamerički kontinent, Hrvati u Torontu nisu odustali od brojnih aktivnosti kojima njeguju svoj identitet i vezu s domovinom.
Baka Gallery Cafe koja uvijek svoja vrata otvara Matičinim programima i ovaj put je bila na raspolaganju 19. siječnja za prikazivanje filma Kapi mora, kapi sunca režisera Matka Petrića, poetičnoj priči o gradiću Komiži na otoku Visu, koji je svoju sjevernoameričku premijeru doživio na Međunarodnom filmskom festivalu u San Pedru u Kaliforniji u listopadu prošle godine. Tekst za film je napisao novinar i književnik Renato Baretić koji se sprema u jedan veći pothvat a to je stvaranje monografije o umjetnicima hrvatskog porijekla koji žive na svim kontinentima. Suradnici će mu biti kolega novinar Branimir Pofuk i majstor fotografije Igor Tomljenović, a dobili su već podršku predsjednika republike Ive Josipovića. Sada se traže sponzori za realizaciju ovog djela.
U suradnji s Hajdukovim povjerenikom za Ontario Ivanom Nižićem započeli smo osnivanje Društva prijatelja Hajduka. Prvi upisani bio je Mike Tominac, koji ove godine dolazi na turneju u Hrvatsku sa ženskom ekipom kluba Mississauga Croatia, po drugi put. Prva upisana dama bila je Romana Kirigin Račić, koja je preko majke rod s nekadašnjim Hajdukovim predsjednikom Titom Kiriginom.
U planu su razne aktivnosti vezane za nogomet i za Hajduk, koji u Torontu i okolici ima brojne poklonike. Nije čudo što su tu gostovali Hajdukova prva momčad, juniori i veterani Hajduka. Od sedamdesetih godina 20. stoljeća više generacija igrača Hajduka je, nakon Splita, nastavilo svoju karijeru u klubu Toronto Croatia, koji je primljen i u Hall of Fame kanadskog nogometa. Jedan od igrača Croatije bio je i glasoviti Eusebio.
Baš toj velikoj Croatiji posvetio je film režiser Jakov Sedlar a premijera je održana 17. siječnja u Meadowvale Theatreu u Mississaugi. Producent filma, čiji je naslov Toronto Croatia – jedna velika hrvatska priča, je aktualni predsjednik kluba Joe Pavičić. Moderator programa bio je Ivan Grbešić, a nazočnima su se obratili Jakov Sedlar, veleposlanik R Hrvatske u Ottawi Veselko Grubišić, te Hazel McCallion, sjajna gradonačelnica Mississauge.
Održana je i panel diskusija na kojoj su sudjelovali bivši igrači Croatije Dick Howard, Stan Adamson, Robert Iarusci, Bruce Thomas i John Domagoj Šola. Završnu riječ dao je Josip Joe Pavičić.
Idućeg dana u dvorani Hrvatskog franjevačkog središta Kraljice mira u Norvalu održan je ovogodišnji prvi ples lovačkih društava kojih ima više na području Ontarija. Bilo je to druženje članova društva Lovac Mississauga. Nazočnima se obratio predsjednik društva Zlatko Lemut i župnik fra Marko Puljić. Na jelovniku je bilo sobovo meso a ples je trajao do sitnih sati.
Posjet kanadskim Hrvatima uvijek je i povod za razne sastanke zbog zajedničkih budućih programa. Tako smo posjetili Generalni konzulat RH gdje je obavljen razgovor s generalnim konzulom Ljubinkom Matešićem i konzulicom Ivanom Crnić.
Posjetili smo i katedru hrvatskog jezika na Sveučilištu Waterloo. Tamo smo se našli s profesoricom Helenom Burić iz Splita i profesorom emeritusom Vinkom Grubišićem.
Anton Kikaš je nedavno kupio i CroNet televizijski program koji vode novinarka Sanja Kusić i snimatelj Davor Mamuzić a može se pogledati i na internetu, pa vijesti o tome što se događa u Torontu gleda cijeli svijet.
I na kraju svakako treba spomenuti uvijek konstruktivni sastanak u Kanadsko – hrvatskoj gospodarskoj komori s predsjednikom John Marionom i John Alpezom. Ideje koje se tamo rode uvijek pretvorimo u konkretne programe.
Doseljavanje iz Hrvatske u Kanadu ne jenjava.
Zbog nemogućnosti zapošljavanja u domovini mladi hrvatski kadrovi koji se ne boje napornog rada i dalje odlaze tražiti posao u tu daleku zemlju. Ovih dana će iz Splita otići i vrhunski gitarist, nositelj međunarodnih nagrada Mario Tomić a hrvatska zajednica mu želi pomoći u okviru svojih mogućnosti. Da se ne bi osjećao sam, već se brine profesorica Ana Ganza, jer svi se sjete svojih prvih dana daleko od doma u zemlji koja pruža pristojan standard vrijednim i upornim ljudima.

Tekst: Branka Bezić Filipović

Podijeli ovaj članak
Skip to content