Posjet izaslanstva kluba Hrvata u Paragvaju Hrvatskoj matici iseljenika

2 min čitanja

Dana 4. kolovoza 2022. u sjedištu Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu održan je zajednički sastanak predstavnika Hrvatske matice iseljenika, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske s izaslanstvom Kluba Hrvata u Paragvaju koje su predvodili predsjednik Mario Kriskovich i glavni tajnik Kevin Kriskovich. Hrvatsku maticu iseljenika predstavljao je zamjenik ravnatelja dr.sc. Ivan Tepeš, a Središnji državni ured za Hrvate izvan RH savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore Croatiana Gregurić.

Održani sastanak rezultat je pojačane međusobne suradnje i aktivnosti između hrvatskih državnih institucija i udruga paragvajskih Hrvata koji su intenzivirani tijekom 6. susreta hrvatskog iseljeništva Južne Amerike održanog u glavnom gradu Paragvaja Asuncionu koncem ožujka ove godine.

S vremenskim odmakom od nekoliko mjeseci potvrdio se zaključak kako je bilo dobro što je mjesto susreta Hrvata Južne Amerike i predstavnika hrvatskih institucija iz Hrvatske održan baš u Paragvaju, manje poznatoj iseljeničkoj južnoameričkoj destinaciji za razliku od npr. Argentine i Čilea.

Na sastanku je dogovoren daljnji tijek financiranja i realizacije projekata kojim će Republika Hrvatska podupirati rad na očuvanju hrvatskog identiteta Hrvata u Paragvaju. Hrvatska matica iseljenika u svom planu i programu rada za 2023. godinu predvidjela je povećanje subvencija za omogućavanje dolaska većeg broja sudionika iz Južne Amerike na redovite programe.

Podijeli ovaj članak
Skip to content