Pomozimo Hrvatima s Kosova

3 min čitanja

Za kosovske Hrvate su konačno sagrađene 42 kuće u Dumačama kod Petrinje, nalaze se tik pred useljenjem, ali potrebne su stvari kojima će ih ispuniti a koje su mnogima od njih zbog neimaštine nedostupne

Domovinski rat u Republici Hrvatskoj te rat na Kosovu 1999. godine bio je uzrokom preseljenja Hrvata iz kosovskih mjesta Letnice, Vrnavokola i Šašara u Voćin, Đulovac i druga mjesta u Hrvatskoj. Egzodus Letničana s Kosova u Hrvatsku dogodio se napose nakon Kosovskoga rata.
Prije Domovinskoga rata u župi Letnica živjelo je više od 6.000 Hrvata vjernika, a danas je u njoj ostalo samo 50 starosjedilaca kojima se pridružilo 150 novodoseljenih katolika iz Stuble, Kabaša i Peštera.
Hrvati iz kosovskih mjesta Letnice, Vrnavokola, Šašara i Vitine davne 1999. godine preseljeni su u Hrvatsku i odlukom Vlade smješteni u prognaničko naselje u Dumačama kod Petrinje. Tada ih je tamo došlo tristotinjak, njihov je smještan proglašen privremenim i alternativnim i svi su dobili status izbjeglice i hrvatsko državljanstvo.
Po dolasku u Hrvatsku, tadašnja Vlada i predsjednik Tuđman dali su im velika obećanja i činilo se da će vrlo brzo ostvariti san o sretnom životu u matičnoj zemlji. U nadi da će imati pravo na potpuni program obnove, oni među njima koji nisu imali sreće da budu organizirano smješteni u neko od mjesta u kojima su za njih podignuta nova naselja poput primjerice janjevačkih Hrvata u Kistanjama ili pak da usele u otkupljene kuće poput Đulovca, godinama su čekali na rješenje stambenog zbrinjavanja.
Za njih su konačno sagrađene 42 kuće u Dumačama, nalaze se tik pred useljenjem, od kojega ih dijeli tek nekoliko tehničkih sitnica. Tako bi ovoga ljeta i posljednji nezbrinuti Hrvati s Kosova mogli uživati u toplini vlastitoga doma. No, da bi to bili zaista topli i ugodni domovi, potrebno je daleko više, prije svega stvari kojima će ih ispuniti, a koje su mnogima od njih zbog neimaštine nedostupne.
Kako žive kosovski Hrvati koji svoje zadnje dane pred useljenjem u svoje nove domove provode još jednom preseljeni, ovoga puta zaista privremeno, iz Dumača u nekadašnje prognaničko naselje Mala Gorica kod Petrinje, istražio je Tomislav Šikić, novinar Hrvatskog radija.
Dakle, svi koji mogu ili žele pomoći neka se jave putem Facebook profila Glas Hrvatske, Twittera ili e-maila: glas.hrvatske@hrt.hr
(Hrvatski glas Berlin)

Slušajte Glas Hrvatske

Podijeli ovaj članak
Skip to content