Položaj Hrvata u općini Bos. Grahovo

4 min čitanja

U dvorani osnovne škole održan je okrugli stol s temom: “Pogled u prošlost, sadašnjost i budućnost župe (i općine) Bosansko Grahovo”. Obrađene su teme: Povijest Hrvata grahovskog kraja; Aktualna politička situacija i položaj Hrvata u općini Bos. Grahovo; Privredni resursi – mogućnost za razvoj općine Bos. Grahovo i prekogranična suradnja i europski fondovi.

 

Najzapadnija župa Banjolučke biskupije Bosansko Grahovo – Obljaj, uz ovogodišnji blagdan svoga nebeskog zaštitnika sv. Iliju proroka svečano je proslavila 150 godina od svoga utemeljenja.
Od 18. do 20. srpnja slavljeno je više liturgijskih slavlja i priređen niz društvenih, kulturnih i sportskih događanja. Mladi upravitelj župe vlč. Dražan Mirčić, zajedno s članovima župnoga pastoralnog vijeća i drugim članovima Organizacijskog odbora potrudili su se da ta brojem i mogućnostima skromna župa dostojno obilježi svoj veliki jubilej. Na liturgijskim slavljima i ostalim manifestacijama okupio se veliki broj sudionika, ne samo članova župne zajednice nego i gostiju iz Hrvatske od kninskog, šibenskog i splitskog kraja do zagrebačkog, osječkog i vinkovačkog. Među njima je bio i veći broj uglednih društvenih i znanstvenih radnika iz Hrvatske, rodom iz grahovske župe.
Prvi su dan obilježila sportska natjecanja na mjesnom igralištu, slavlje mise koju je s vlč. Mirčićem predvodio livanjski dekan preč. Adolf Višaticki u razrušenom selu Korita koje se u posljednjih nekoliko godina počinje lagana obnavljati, te pjesnička večer u blizini razrušenog doma u ratu ubijenog bračnog para Vulić.
Drugi dan je banjolučki biskup Franjo Komarica zajedno s još šestoricom svećenika u župnoj crkvi predslavio misu zahvalnicu za “dar vjere i ustrajnost u njoj do prolijevanja vlastite krvi” svih generacija župljana tijekom 150 godina. Među koncelebrantima bio je i rođak mladog grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića, mučenika s početka II. svjetskog rata, don Pave Gospodnetić iz Postira na otoku Braču. Biskup je na kraju mise predmolio i molitvu za sve ubijene župljane čija se imena nalaze na spomen pločama u crkvi te za sve pokojne župljane i njihove dušobrižnike. Otkrivena je spomen-ploča obilježavanja jubileja, koja je postavljena iznad crkvenih ulaznih vrata.
U dvorani osnovne škole održan je okrugli stol s temom: “Pogled u prošlost, sadašnjost i budućnost župe (i općine) Bosansko Grahovo”. Obrađene su teme: Povijest Hrvata grahovskog kraja; Aktualna politička situacija i položaj Hrvata u općini Bos. Grahovo; Privredni resursi – mogućnost za razvoj općine Bos. Grahovo i prekogranična suradnja i europski fondovi. Upriličena je i plodna rasprava sudionika te doneseni konkretni zaključci.
Između drugih važnih izlagača sudionicima su se obratili i biskup Komarica te vlč. Slavo Grgić, ravnatelj KŠC-a u Bihaću, raniji upravitelj župe Bos. Grahovo, koji je nedavno obranio doktorsku disertaciju o jednom dijelu života župe (1882.–1906.) Oni su održali konferenciju za novinare prije okruglog stola.
Na blagdan sv. Ilije u crkvi je najprije predstavljena upravo izašla vrlo vrijedna monografija mons. dr. Ate Orlovca: Stopedeset godina župe Bos. Grahovo s dodatkom o povijesti susjedne župe Uništa koja je od 1933. g. pripojena Šibenskoj biskupiji.
Svečano koncelebrirano misno slavlje, uz sudjelovanje velikog broja ne samo domaćih župljana, nego i vjernika iz livanjskog i iz kninskog kraja te već ranije pristiglih gostiju iz drugih krajeva Hrvatske predvodio je biskup Komarica. Nakon mise priređen je bogat kulturno-umjetničko program u crkvenom dvorištu. Za sve nazočne priređen je i objed na prostoru ispred župne kuće. Biskup Komarica čestitao je župljanima, a zahvalio svima koji su pridonijeli organiziranju te nesvakidašnje kulturno-vjerske manifestacije Dani sv. Ilije 2013.u povodu 150 obljetnice od utemeljenja župe.

Izvor: Ika

Podijeli ovaj članak
Skip to content