Položaj Hrvata u Crnoj Gori

3 min čitanja

Tripo Schubert, prvi predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, sada član UO Društva i redakcije časopisa Hrvatski glasnik istaknuo je za narod.hr kako Hrvati u Crnoj Gori uživaju sva prava zajamčena međunarodnim konvencijama, no ne mogu biti zadovoljni odnosom RH prema hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori

Tripo Schubert, prvi predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore http://hrvaticg.com, sada član Upravnog odbora Društva i redakcije časopisa Hrvatski glasnik istaknuo je za narod.hr kako Hrvati u Crnoj Gori uživaju sva prava zajamčena međunarodnim konvencijama, no ne mogu biti zadovoljni odnosom Republike Hrvatske prema hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori.
Istaknuo je problem nedostatka prostora za rad Društva, dok prostor Vlade RH u staroj jezgri Kotora stoji prazan iako bi mogao poslužiti za Hrvatski kulturni centar.
„U Vladi Crne Gore postoji Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i u njemu radi i jedan pripadnik hrvatske zajednice“, istaknuo je Schubert te dodao kako je Zakonom o zaštiti manjinskih prava definirano osnivanje nacionalnih vijeća, čiji se troškovi funkcioniranja financiranju preko Ministarstva. Objasnio je kako je Vlada oformila i Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava preko kojega financira programe i projekte manjinskih zajednica. U cilju promoviranja i zaštite kulture manjina, identiteta i jezika Vlada je oformila i Centar za promoviranje kulture manjina.
„Hrvati su organizirani u više udruga, od kojih je najveća, najorganiziranija i najaktivnija Hrvatsko građansko društvo Crne Gore sa sjedištem u Kotoru, utemeljeno 2001. godine“. Dodao je kako Društvo ima više od 1700 članova i svoju aktivnost realizira preko podružnica u Podgorici, Baru, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom. Istaknuo je kako je utemeljeno s ciljem očuvanja identiteta hrvatskog življa na prostoru Crne Gore, gradnji mostova povjerenja, suradnje i prijateljstva između naroda obje države, koji su porušeni tijekom ratnih zbivanja, promociji i prezentaciji bogatog kulturnog i povijesnog naslijeđa Hrvata Boke kotorske, očuvanju bokeljskog govora i hrvatskog jezika.
„Apsolutni broj Hrvata u Crnoj Gori je u stalnom padu“, istaknuo je dodajući kako ih je prema posljednjem popisu registrirano oko 6900, ispod jedan posto od cjelokupne populacije u Crnoj Gori, a najveći broj Hrvata je lociran u gradovima i mjestima Boke kotorske. Pojasnio je da s obzirom na broj Hrvata u Crnoj Gori, mogu biti zadovoljni što imaju zastupnika u parlamentu i ministricu bez portfelja u Vladi. Schubert je dodao kako u lokalnom parlamentu Općine Tivat Hrvati imaju četiri vijećnika, a u Kotoru dva.
„Hrvati u Boki kotorskoj su autohtoni narod i bilo bi normalno imati sličan tretman kao prema Hrvatima u BiH“, zaključio je, uz ostalo, Schubert.
(Narod.hr/Radio Dux)

Podijeli ovaj članak
Skip to content