Politički portreti Josipa Horvata

4 min čitanja

Josip Horvat autor je Kulture Hrvata kroz tisuću godina i Političke povijesti hrvatske do biografija Ante Starčevića, Frana Supila i Ljudevita Gaja. No prije svega bio je vrsni novinar – tako da je Beckova knjiga ujedno i prva knjiga u Hrvatskoj koja znanstveno piše o jednom novinaru

U utorak, 8. travnja u 18,00 sati u dvorani Tribina grada Zagreba, Kaptol 27, knjigu Politički portreti Josipa Horvata, biblioteka Tragomstruke AGM-a, će predstaviti: Ivo Žanić, Grozdana Cvitan i autor Boris Beck.
Čovjek s kojim se obračunao Krleža, Josip Horvat (1896. -1968.), bio je glavni urednik Obzora i Jutarnjeg lista, plodan novinar i autor mnogih popularnih publicističkih djela. Po mišljenjima ponajboljih poznavaoca književnosti ubraja se među vrhunske političke mislioce i literarne stiliste 20. stoljeća. Umjesto da kao liberalni demokrat bude stožerna ličnost hrvatskog društva, bio je u nemilosti i kraljevinske diktature, i ustaštva, i komunizma, a sudbinu mu je zapečatila Krležina osuda.
Josip Horvat autor je pravih bestselera i njegove knjige krase police mnogih hrvatskih domova – od Kulture Hrvata kroz tisuću godina i Političke povijesti hrvatske do biografija Ante Starčevića, Frana Supila i Ljudevita Gaja. No prije svega bio je vrsni novinar – tako da je Beckova knjiga ujedno i prva knjiga u Hrvatskoj koja znanstveno piše o jednom novinaru.
Boris Beck (Zagreb, 1965.) diplomirao je i doktorirao na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a zaposlen je kao viši asistent na Sveučilištu Sjever. Bio je urednik u Vijencu, Zarezu i Nacionalu, a članke, eseje i priče objavljivao je u brojnim časopisima i zbornicima.
Knjiga o Horvatu njegova je peta knjiga, a osim nje je još objavio i Metak u srcu Svetog Augustina (2003. Zagreb; 2003. Beograd; 2008. Sofija), Mrtvaci pod poplunom (2004. Zagreb), Krila u koferu (2004. Zagreb) i roman Ne bih o tome (2008, Zagreb) s Igorom Rajkijem. Za svoje tekstove dobio je više književnih nagrada i stipendija. Osim što predaje na Sveučilištu Sjever, uređuje i vodi emisiju Kulturogram na Hrvatskom katoličkom radiju te je urednik u kulturnom magazinu Gordogan i glavni urednik časopisa za kulturu, umjetnost i znanost Autsajderski fragmenti.
– Ova je knjiga vrlo lijepo pisana monografija ponajprije o jeziku, stilu te uopće o diskursu Josipa Horvata, gotovo zaboravljenoga pisca brojnih političkih feljtona, kazališnih i književnih kritika, izrazito plodna publicista nekoć nadaleko poznata po brojnim knjigama s područja hrvatske kulturne i političke povijesti te autora brojnih portreta važnih suvremenika. Boris Beck u svojoj knjizi osobitu pozornost posvećuje Horvatovim portretima Lj. Gaja, A. Starčevića i F. Supila. Zato nema nikakve sumnje da će ova knjiga izazvati vrlo živo zanimanje i kod stručne i kod šire čitateljske publike.
(Prof. dr. sc. Ivo Pranjković, recenzent)

– Otkrivanje Josipa Horvata i cjeline njegova dragocjenog, inspirativnog i eruditskoga, višežanrovskoga opusa nije samo otkrivanje važne biografije, ne samo podloge titanskoga individualnoga pokušaja da se razumiju hrvatsko društvo i njegov europski kontekst, nego otkrivanje i reprezentativnoga rakursa iz kojega se takav uvid rađao, rakursa koji je bio zatajen i za koji smo bili prikraćeni. Zato je nakon svih peripetija što ih je Horvatov opus doživio duboko pravedno što je upravo on prvi među novinarima – ili publicistima – dobio monografiju na razini na kojoj su se dosad pisale studije samo o pripadnicima nacionalnoga književnoga kanona od Gjalskoga i Kovačića do Matoša i Krleže, da je baš na njegovim tekstovima novinski, dakle općemedijski jezik ili diskurs legitimiran kao vrijedan znanstvenog istraživanja.
(Prof. dr. sc. Ivo Žanić, recenzent)

Predstavljanje na Interliberu

Podijeli ovaj članak
Skip to content