Pokrenut Virtualni muzej grada Solina

2 min čitanja

Pokretanje takvoga muzeja trebalo bi pripomoći očuvanju baštine, njezinu približavanju javnosti te, što nije zanemarivo, stvaranju novih izvora informacija zbog mogućnosti interaktivnog djelovanja

Kako bi se sveukupna solinska baština predstavila na jednom mjestu, pokrenut je Virtualni muzej grada Solina, što bi trebalo pripomoći očuvanju baštine, njezinu približavanju javnosti te, što nije zanemarivo, stvaranju novih izvora informacija zbog mogućnosti interaktivnog djelovanja.
Opće je poznata činjenica da je Solin grad-muzej koji nema svog muzeja. Ostaci njegove bogate prošlosti ispunjavaju vitrine i ostave splitskih, zagrebačkih i inih muzeja i zbirki, a posjetitelj u Solinu može in situ zateći ostatke građevina i manjega broja monumentalnih spomenika od prapovijesti do novog vijeka. Po udjelu artefakata u muzejskim fundusima Arheološkog muzeja u Splitu i Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, također u Splitu, te dvije državne institucije mogu se bez imalo pretjerivanja nazvati solinskim. Solin, međutim, nema svoj gradski ili zavičajni muzej u kojem bi na jednom mjestu bila prikazana povijest, kultura i umjetnost koja se na njegovu prostoru razvijala još od prapovijesti; nema instituciju u sklopu koje bi stručnjaci obrađivali izdašnu solinsku baštinu.
Virtualni muzej postoji samo na Internetu i čini ga zbirka digitaliziranih slika, crteža, fotografija, zvučnih i video zapisa, novinskih članaka i prikaza raznih predmeta koji su povezani s kontekstom realne baštine na koju se upućuju. Solinski Virtualni muzej će sadržavati podatke o arheološkim nalazištima i najvažnijim pokretnim spomenicima s tih nalazišta; o arheološkim, etnografskim, umjetničkim, kartofilskim i inim zbirkama u javnom i privatnom vlasništvu; o antičkim spolijama na solinskim kućama; o građevinama iz dalje i bliže prošlosti; o Rici i njezinim mostovima; o prirodnim znamenitostima poput močvarnog čempresa; o solinskim toponimima…. dakle o svemu što Solin čini Solinom.
(culturenet.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content