Poetski performans Puljana u Donjoj Lastvi

2 min čitanja

Poetski performans pulskoga kazališta pod nazivom ” Ja samo želim da me noćas netko voli” održat će se u Velikoj dvorani Doma kulture ” Josip Marković” u Donjoj Lastvi. Kazivat će se stihovi ponajboljih hrvatskih i svjetskih pjesnika, među kojima su Ahmatova, Jesenjin, Neruda, Parun, Lorca, Mihalić, Kišević, Šimić….

Poetski performans pulskoga kazališta Dr. Inat pod nazivom ” Ja samo želim da me noćas netko voli” održat će se u subotu , 9. svibnja u Velikoj dvorani Doma kulture ” Josip Marković” u Donjoj Lastvi , s početkom u 20. 30 sati. Kazivat će se stihovi ponajboljih hrvatskih i svjetskih pjesnika koji su pisali o ljubavi, među kojima su: Ana Ahmatova, Sergej Jesenjin, Pablo Neruda, Vesna Parun, Federico Garcia Lorca, Slavko Mihalić, Enes Kišević, Antun Branko Šimić, kao i poznati fragment iz starozavjetne Pjesme nad pjesmama.
Začetak Inata seže u kazališnu sezonu 1984./85., kao rezultat potrebe za stvaranjem pulskoga kazališnog nukleusa, redatelja Branka Sušca i skupine mladih okupljenih oko njega. Dramska sekcija KUD-a “Mate Balota” s razlogom je već u početku djelovanja dobila ime “Inat”, jer ime u sebi sadrži “statut” i povijest te zanimljive kazališne družine, djelovanje koje je snažno obilježilo kazališni život Istre, nekadašnje riječke regije i cijele države Hrvatske. Premda bi se, s pravom, mogla spomenuti brojna glumačka imena pulske mladeži, ipak je prvo glumačko ime Inata bio i ostao nenadmašni Šandor Slacki, koji osim toga što je prvi glumac Dr. Inata ujedno i voditelj Inatove škole za scenski pokret i pantomimu. Rad i postignuća Inata poznati su našoj i svjetskoj kazališnoj javnosti, potvrđeni na brojnim nastupima u Hrvatskoj i na svjetskim festivalima u 23 zemlje svijeta na četiri kontinenta.
Dr. Inat dobitnik je tridesetak nagrada u zemlji i inozemstvu. Kazalište je jedan od osnivača i suorganizatora Međunarodnog kazališnog festivala PUF-a i međunarodnog kazališnog projekta Anno Domini. Dr. INAT je član AITE (Organization for Understanding and Education Through Theatre) pri UNESCO; ITI-ja (hrvatski centar ITI), UNESCO-a, te IETM-a (Europska asocijacija profesionalnih kazališta).
(Radio Dux)

Podijeli ovaj članak
Skip to content