Podijeljene diplome Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture

2 min čitanja

U Zagrebu je u petak, 19. srpnja svečanom podjelom diploma na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu završila ovogodišnja četverotjedna Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta u Zagrebu.

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture ove je godine okupila 34 studenata iz 10 europskih i prekooceanskih zemalja (Švicarske, Španjolske, Češke, Italije, Francuske, SAD-a, Kanade, Južne Koreje, Australije i Novoga Zelanda) te je i brojnošću pokazala da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskih i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu.
Kao i svake godine, i ove su polaznici bili raspoređeni u skupine prema jezičnome predznanju, a skupine su imale simbolične nazive, ove godine vezane za hrvatske glazbene skupine: Dubrovački trubaduri, klapa Maslina, Gubec kvartet, Gustafi i Zlatni dukati. Akademski je program obuhvaćao 110 školskih sati nastave, 95 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave. Jezična se nastava sastojala od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati.

Osim akademskog jezičnog programa, studenti su sudjelovali u programu kulture. Na samome su početku bili upoznati s hrvatskim identitetom i promocijom, a slijedila su predavanja o hrvatskoj povijesti od kojih je jedno, ono o Domovinskome ratu, organizirano u Hrvatskom povijesnom muzeju.
Večernja događanja bila su obogaćena raznim kulturnim događanjima, a s posebnim oduševljenjem je doživljena noćna tura po Zagrebu pod nazivom Tajne Griča i zajednička svečana večera. Osim programa u Zagrebu, za studente su organizirani studijski izleti u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera.

Tekst: Lada Kanajet Šimić

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content