Počinje Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

3 min čitanja

Škola će u Zagrebu okupiti 34 polaznika iz 14 europskih i prekomorskih zemalja – Australija, Austrija, Bolivija, Južna Koreja, Danska, Italija, Japan, Kanada, Mađarska, Novi Zeland, Njemačka, Rusija, SAD-a, Švicarska

Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu započet će 21. lipnja 2014. svoju već tradicionalnu Sveučilišnu školu hrvatskoga jezika i kulture, koja se održava do 18. srpnja u Zagrebu.
Službeno otvorenje bit će 23. lipnja, ponedjeljak, u 9.00 sati na Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu. Tom prigodom, studente će pozdraviti: prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu; mr. sc. Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, direktorica Škole.
Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik.
Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave, 105 sati obavezne nastave i 15 sati dodatne nastave (jedan školski sat traje 45 minuta). Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na tri razine: početnu, srednju i naprednu. Akademski dio programa održat će se u učionicama za jezike u Studentskom domu Cvjetno naselje, gdje i smještena većina polaznika.
Program iz hrvatske kulture i povijesti sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika. Program podrazumijeva: akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti; stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te susrete s poznatim hrvatskim umjetnicima; studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera koji su uvijek lijepo prihvaćeni.
Polaznici koji polože ispite dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama i potvrdu o 8 ECTS bodova.

I ove se godine potvrdilo da je ovaj stručno profilirani program prepoznatljiv u akademskim i drugim krugovima kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu budući je okupio 34 polaznika iz 14 europskih i prekomorskih zemalja (Australija, Austrija, Bolivija, Južna Koreja, Danska, Italija, Japan, Kanada, Mađarska, Novi Zeland, Njemačka, Rusija, SAD, Švicarska).
Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i petero stipendista koji dolaze s partnerskih sveučilišta: Hankuk University of Foreign Studies, Sveučilište u Regensburgu, Institut Filipus Kaušić.

Osoba za kontakt: Lada Kanajet Šimić 098 16 22 036

Podijeli ovaj članak
Skip to content