Počinje Matičina Ljetna škola hrvatskoga folklora

2 min čitanja

 Ljetos u Borik dolazi čak 90 polaznika, i to iz Argentine, Austrije, BiH, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije (Vojvodine), Švicarske i cijele Republike Hrvatske

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika u četvrtak, 30. srpnja započinje još jedna tradicionalna Ljetna škola hrvatskoga folklora. Program se već treću godinu zaredom održava u Hostelu „Zadar“ Hrvatskog ferijalnog saveza u prelijepom okruženju zadarskoga Borika.
Ovog će se ljeta učiti plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga PANONSKOGA PODRUČJA, odnosno narodni plesovi Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Valpovštine, brodskog Posavlja, Đakovštine, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini (Srbija), Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH.
Ova je škola namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Uz Andriju Ivančana predavanja će održati i drugi hrvatski folklorni i glazbeni stručnjaci: Slavica Moslavac, Miroslav Šilić, Nenad Sudar, Ratko Poznić, Mišo Šarošac, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün, maestro Siniša Leopold, Vjekoslav Martinić. Glazbeni korepetitor je Antun Kottek. Dugogodišnja Matičina organizatorica Škole je prof. Srebrenka Šeravić.
Polaznici su mogli odabrati jednu od tri ponuđene grupe predavanja: folklorni ples, sviranje tambura ili hrvatskih tradicijskih glazbala.
Ovoga ljeta je prijavljen iznimno veliki broj polaznika, čak 90, a dolaze iz slijedećih zemalja: Argentina, Austrija, Bosna i Hercegovina, Kanada, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Srbije (Vojvodine), Švicarske i cijele Republike Hrvatske.
Svečana završnu priredba u kojoj će sudjelovati svi polaznici Škole održat će se u subotu, 8. kolovoza 2015. uvečer na terasi hostela „Zadar“ u Boriku.
Tekst: Srebrenka Šeravić

 
  
Podijeli ovaj članak
Skip to content