Počinje Hrvatski iseljenički kongres u Mostaru

3 min čitanja

Peti HIK – IZAZOVI I PERSPEKTIVE ZAJEDNIŠTVA održat će se Mostaru. Nakon dvodnevnog  radnoga dijela, kongres završava posjetom svih sudionika Međugorju

 

Peti HIK – IZAZOVI I PERSPEKTIVE ZAJEDNIŠTVA održat će se u Mostaru od 30. lipnja do 3. srpnja 2022. na Filozofskom fakultetu, Matice hrvatske bb Mostar.

Kongres započinje svečanom svetom misom u katedrali Marije Majke, nastavlja se kulturnom večeri u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača te u petak, 1. srpnja od 9 do 10 sati ceremonijom otvaranja (Filozofski fakultet) na kojoj će se obratiti organizatori, partneri te dužnosnici iz političkog života BiH i Hrvatske. Potom slijedi dvodnevni radni dio kongresa s brojnim zanimljivim panelima i promocijama. Kongres završava posjetom Međugorju svih sudionika HIK-a.

Izvan Hrvatske danas živi više Hrvata i njihovih potomaka nego u matičnoj zemlji. Međutim, činjenica je da se domovinska i iseljena Hrvatska nedovoljno dobro poznaju, da su njihovi odnosi nerijetko opterećeni stereotipima te da često ne postoje jasno definirani nacionalni interesi, kao ni ciljevi zajedničkog djelovanja. U tom kontekstu cilj je Kongresa rasvijetliti teme zajedničkog globalnog djelovanja, novih načina povezivanja i umrežavanja, kako bi se stvorila jaka i globalno utjecajna zajednica u smislu političkog, gospodarskog, lobističkog i promotivnog djelovanja te kako bi se učinkovitije zajednički moglo poraditi na ostvarenju zajedničkih interesa, pa kad je i u pitanju budućnost Bosne i Hercegovine.

Osnovne tematske cjeline petog po redu kongresa su: Iseljavanje: procesi, glavni smjerovi, Iseljeni Hrvati iz Bosne i Hercegovine: zajednice u dijaspori, Čimbenici iseljavanja: vanjski i unutrašnji, Kulturni, vanjski i nacionalni identitet iseljenih Hrvata iz Bosne Hercegovine: akteri, postupci, Povratničke perspektive, Odnosi Hrvata u Bosni i Hercegovini i Republike Hrvatske te Novi oblici povezivanja i umrežavanja.

Kongres polazi od pretpostavke da se nedovoljno koriste međusobni potencijali te se nedovoljno radi na zajedništvu, kao i zajedničkom globalnom djelovanju. U tom kontekstu će nastojati dati uvid takvog djelovanja na primjerima uspješnih država (Izrael, Irska, Poljska) te predložiti konkretne iskorake u procesima povezivanja Hrvata u Hrvatskoj, BiH, susjednim zemljama i iseljeništvu.

PROGRAM http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/Novosti_press/Vijesti_velike/Rektorat_dogadanja_2022/iseljenicki_kongres_PROGRAM.pdf

 

Za HIK: Ivana Rora

099 6115 116

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content