Počeo 25. ciklus HiT-1

3 min čitanja

Jesenski semestar pohađat će 21 polaznik iz 11 zemalja (Argentina, Čile, Hrvatska, Indonezija, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Paragvaj, SAD, Španjolska, Turska), od čega je 5 stipendista Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i 5 stipendista Sveučilišta u Zagrebu

 

U ponedjeljak, 13. rujna 2022, započeo je novi ciklus Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1. Jesenski semestar pohađat će 21 polaznik iz 11 zemalja (Argentina, Čile, Hrvatska, Indonezija, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Paragvaj, SAD, Španjolska, Turska), od čega je 5 stipendista Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i 5 stipendista Sveučilišta u Zagrebu.

Kako se radi o maloj obljetnici, dvadeset i petom ciklusu, zamolili smo dr. sc. Mariju Bošnjak, prvu službenu e-lektoricu hrvatskoga kao inoga jezika Sveučilišta u Zagrebu za kratku izjavu.

„Uvijek se prije početka svakoga novoga semestra prisjetim iščekivanja našega prvoga probnoga tečaja i susreta s prvim polaznicima, sad već davne 2011. godine kada se e-učenje i poučavanje hrvatskoga kao inoga mnogima činilo nemogućim i nestvarnim, osim nama autoricama, odnosno Lidiji, Zrinki i meni te našoj voditeljici Zrinki Jelaska. Naravno, veliku smo podršku imale i od naše kolegice Lade i Hrvatske matice iseljenika čija je tadašnja ravnateljica Danira Bilić i pokrenula inicijativu, kao i Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja te našega SRCA, no mislim da je jedino naš stručni tim u potpunosti bio svjestan u kakav se veliki projekt upuštamo. S godinama projekt ne samo da je opstao, nego je rastao interes za njega. Iako je odrađeno već više od 6700 sati individualne nastave uživo, radujem se prvome susretu s novim polaznicima na isti način i s istim osjećajem koji sam imala i prije prvoga sata u proljeće 2011. godine.“

Tečaj HiT-1 se provodi putem sustava za e-učenje, ali uključuje i obvezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype) kada polaznici imaju priliku razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga. Održava se dva puta godišnje (proljetni i jesenski semestar), a sastoji se od 7 nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni e-lektori. Njegovu je vrijednost prepoznao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te od 2015. podupire tečaj u vidu 10 semestralnih stipendija, a od ove akademske godine i Sveučilište u Zagrebu dodjeljuje 10 stipendija polaznicima iz Južne Amerike.

Najavljujemo i HiT-1 cikluse za 2023.: proljetni semestar 6. ožujka – 28. svibnja 2023. (prijave do 24. veljače 2023.), jesenski semestar 11. rujna – 3. prosinca 2023. (prijave do 1. rujna 2023.). Iscrpnije informacije mogu se naći na adresi https://matis.hr/programi/hrvatski-internetski-tecaj-hit-1/  (na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku).

 

Tekst : Lada Kanajet Šimić

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content