Počele Tripundanske svečanosti

2 min čitanja

Na trgu ispred kotorske katedrale-bazilike Svetog Tripuna ‘Lode’ je izgovorio je ovogodišnji mali admiral Bokeljske mornarice, Marin D. Milošević i tom prigodom podignut je Svečev stijeg

Izgovaranjem Loda – pohvala u čast svetom Tripunu jučer su u Kotorskoj biskupiji započele Tripundanske svečanosti. Na trgu ispred katedrale-bazilike Svetog Tripuna ‘Lode’ je izgovorio je ovogodišnji mali admiral Bokeljske mornarice, Marin D. Milošević i tom prigodom podignut je Svečev stijeg.
Građani, vjernici svih konfesija i općinski dužnosnici uz zvuke Gradske glazbe Kotora su se s trga ispred crkve Svetog Nikole uputili se ka katedrali-bazilici Svetog Tripuna gdje su prisustvovali izgovaranju Loda- pohvala zaštitniku grada Kotora, svetom Tripunu, nakon čeka su u katedrali kađene i ljubljene zaštinikove moći.
Do danas imamo evidentiranih 59 malih admirala. Prvi od njih je Ivan Radoničić iz Dobrote, koji je izabran, još daleke1904. Institucija malog admirala u Bokeljskoj mornarici, je duga, ali se ne znaju egzaktni podaci o godini ustanovljenja. Pretpostavlja se da je to doba Mletaka u Kotoru ( 1420.), dok postoje indicije da se i ranije birao mali admiral, samo što se nije tako oslovljavao. To su bili dječaci koji su se oblačili u tadašnje odore i bili pratnja admiralu.Danas se za male admirale biraju dječaci od 6 do 12 godina, obično iz obitelji s pomorskom tradicijom, bez obzira na vjersku pripadnost.Pored svega, sa sigurnošću instituciju malog admirala vezujemo za XV. stoljeće. Ona predstavlja simbol generacijskog kontinuiteta u organizaciji.
Svoj prvi javni nastup mali admiral ima 27. siječnja svake godine, kada s lođe katedrale-bazilike Sv. Tripuna izgovara pohvale svecu, poznate pod imenom Lode. Radi se o pohvalama zaštitniku grada, čiji srednjovjekovni tekst nije sačuvan. Biskup Marin Drago ih je oko 1700. nanovo sastavio, pa ih u arhaičnom prijevodu govori mali admiral. To je ujedno i početak Tripudanskih svečanosti u Kotorskoj biskupiji.
(Radio DuX)

Podijeli ovaj članak
Skip to content