Počela Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

3 min čitanja
Voditelji i polaznici Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture 2024.

Danas je počela Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture koju već tradicionalno svake godine organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu.

Tekst i foto: Snježana Radoš

Na svečanom otvorenju u Hrvatskoj matici iseljenika studente je pozdravio Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, voditeljica Škole i Lada Kanajet Šimić, voditeljica kulturnog programa koji provodi Hrvatska matica iseljenika.

U pozdravnom govoru dobrodošlice, ravnatelj Mijo Marić znakovito je primijetio kako se Sveučilišna škola uvijek odvija u dane važnih utakmica za Hrvatsku, te zahvalio polaznicima na interesu za hrvatski jezik kao glavnoj sastavnici hrvatskog identiteta kojeg dalje šire u svojim sredinama i zaželio im ugodan boravak u Zagrebu i Hrvatskoj.

Nakon svečanog otvorenja o programu rada škole govorile su prof. dr. sc. Zrinka Jelaska  i dr. sc. Marija Bošnjak, zamjenica voditeljice Škole i e-lektorica Sveučilišta u Zagrebu. Sveučilišna škola se odvija od 24. lipnja do 19. srpnja 2024. u Zagrebu, a u radu škole ove godine sudjeluje 22 polaznika iz 10 europskih i prekomorskih zemalja (Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Rusije, Turske, Australije, SAD-a, Kanade i  Argentine). Kao i prethodnih godina, među njima su i stipendisti s partnerskih sveučilišta i ustanova: Sveučilišta u Pečuhu, Instituta Filip Kaušić, Sveučilišta u Istambulu te Alpe Adriatic Conference mreže sveučilišta. Jedna stipendija dodijeljena je Središnjemu državnomu uredu za Hrvate izvan RH koje je, zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika, na temelju natječaja dodijelilo stipendiju polaznici iz Argentine.

Škola je namijenjena mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Akademski program obuhvaća 120 školskih sati nastave, u što je uključena i terenska nastava.

Jezična se nastava sastoji od odvojenih gramatičkih i lektorskih sati te sati posvećenih pojedinim jezičnim djelatnostima. Znanje hrvatskoga jezika dijeli se na devet razina: početna (P1a, P1b, P2, P3), srednja (S1, S2, S3) i napredna (N1, N2, N3).

Program iz hrvatske kulture sastavni je dio Škole koji organizira Hrvatska matica iseljenika,  a podrazumijeva: akademska i terenska predavanja o hrvatskoj kulturi i povijesti; stručno vođene posjete različitim muzejima, galerijama, umjetničkim izložbama, kazališnim predstavama i koncertima, kulturnim i znanstvenim institucijama te studijske izlete u Hrvatsko zagorje i Plitvička jezera.

Polaznici koji polože ispite iz Hrvatskoga jezika dobit će diplomu Sveučilišta u Zagrebu, svjedodžbu s upisanim ocjenama iz slušanja, govorenja, čitanja i pisanja te potvrdu o 8 ECTS bodova. Polaganjem ispita iz Hrvatske kulture steći će još 1 ECTS.

Podijeli ovaj članak
Skip to content